Το FreeΒSD είναι ένα τύπου Unix λειτουργικό σύστημα που έχει πολλές ομοιότητες με το Linux αν και βρίσκεται λίγο πιο κοντά στη Unix λογική σε σχέση με τις περισσότερες διανομές. Παλαιότερα κατείχε ένα μεγάλο μερίδιο στις server εγκαταστάσεις αλλά τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει αρκετά, χάνοντας αρκετό κόσμο κυρίως απο το Linux. Ένα παράδειγμα είναι η γνωστή υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Hotmail που έτρεχε σε FreeBSD.
Το FreeBSD λόγω του ότι προορίζεται κυρίως για διακομιστές είναι αρκετά συντηρητικό και δίνει έμφαση στη σταθερότητα. Παρόλα αυτά η έκδοση 10.0 έρχεται με κοσμογονικές αλλαγές και απομακρύνεται όλο και πιο πολύ απο το GNU και ειδικότερα απο την άδεια GPL.
Εγκατάσταση
Το λειτουργικό μπορεί να τρέξει σε πολλές αρχιτεκτονικές και η εγκατάσταση του μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Για τους αρχάριους συνιστούμε να κατεβάσουν το dvd iso. Η όλη διαδικασία γίνεται σε σπαρτιάτικο περιβάλλον, χωρίς γραφικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να την προτείνουμε σε αρχάριους. Για αυτούς μια καλύτερη λύση είναι το PCBSD. Παρόλα αυτά για server εγκαταστάσεις αλλά και για τον οικιακό μας υπολογιστή ο εγκαταστάτης είναι ξεκάθαρος, σταθερός και προσφέρει αρκετές επιλογές. Αρκεί φυσικά ο χρήστης να διαθέτει εμπειρία και το κυριότερο όρεξη. Σε σχέση με το παρελθόν αυτό που έχει αλλάξει είναι η ευκολότερη διαμόρφωση των δίσκων με το εξελιγμένο σύστημα αρχείων ZFS. Για να μη βρεθούμε πάντως προ εκπλήξεων θα πρέπει κατα τη δημιουργία του απλού χρήστη να τον κάνουμε μέλος του wheel group αλλιώς δεν θα μπορούμε να εργαστούμε με την εντολή su. Επίσης, τόσο ο nano όσο και το κέλυφος bash δεν υπάρχουν εξ ορισμού και θα πρέπει να τα εγκατασήσουμε απο τα ports. Ανάλογος του nano είναι ο επεξεργαστής κειμένου ee.
Οι αλλαγές στην έκδοση 10.0
Όπως είπαμε και πριν οι αλλαγές στην έκδοση 10.0 είναι πολύ μεγάλες και ο γράφων υποψιάζεται πως πυροδοτήθηκαν μετά την εμφάνιση της GPL 3 άδειας που για την κοινότητα του FreeBSD δεν θεωρείται ελεύθερη αλλά περιοριστική. Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα την παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες. Ας τις δούμε όμως συνοπτικά:
- Ο μεταγλωττιστής Gcc αποτελεί οριστικά παρελθόν και αντικαταστάθηκε απο τον Clang ο οποίος φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα ακόμα και με τις Linux εφαρμογές.
- Ο διακομιστής Bind αντικαταστάθηκε στο κυρίως σύστημα απο τα unbound και Ldns, αν και μπορούμε και πάλι να τον εγκαταστήσουμε μέσω των Ports
- To γνωστό make αντικαταστάθηκε απο το Bmake του NetBSD
- Τα pkg_add και pkg_delete μαζί με τα σχετικά εργαλεία αντικαταστάθηκαν απο το pkg ή pkgng. Αυτός θα είναι πλέον η νέος binary package manager για τα ports. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως στο FreeBSD τα ports και το κυρίως σύστημα είναι κάτι ξεχωριστό. Τα πράγματα δεν είναι όπως τις διανομές Linux όπου με μια εντολή αναβαθμίζουμε τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του πυρήνα. Μελλοντικά η δυνατότητα αυτή μάλλον θα προστεθεί και στο pkg. Πάντως τα εως τώρα δείγματα για το pkg είναι πολύ θετικά.
- Υποστήριξη TRIM για τις συσκευές SSD
- Υποστήριξη της συμπιέσης LZ4 στο σύστημα αρχείων ZFS
- Υποστήριξη για το Raspberry PI.
- Φυσικά θα βρούμε όπως χιλιάδες πακέτα λογισμικού και περιβάλλοντα εργασίας που ήδη μας είναι γνωστά απο το Linux. Εννοείται πως δεν απουσιάζει η δυνατότητα μεταγλώττισης των αρχείων πηγαίου κώδικα απο τα ports που όπως φαίνεται την προτιμά η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών.
Επιδόσεις - Διαχείριση συστήματος
Το περιβάλλον εργασίας που εγκαταστήσαμε με τη βοήθεια του pkg ήταν το Xfce 4.10. Το σύστημα ήταν ταχύτατο και η κατανάλωση της μνήμης απελπιστικά χαμηλή όπως μπορείτε να δείτε και στο παραπάνω στιγμιότυπο.Μόλις 68 MB!! Μάλλον σε αυτό τον τομέα το FreeBSD τα πάει καλύτερα απο το Linux. Ήταν όμως παρών για μια ακόμα φορά ένα παλιό bug το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει μόνο του το τερματικό του xfce4 λίγα δευτερόλεπτα αφού το ανοίξουμε. Η λύση εδώ είναι είτε να χρησιμοποιήσουμε το Xterm είτε να επιμείνουμε στο άλλο τερματικό όπου κάποια στιγμή ανοίγει κανονικά.
Στο FreeBSD βέβαια τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Το ότι το σύστημα μας έχει αναγνωρίσει το ποντίκι και το πληκτρολόγιο μας δεν σημαίνει και πως πρέπει να λειτουργούν. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δηλώσουμε στο αρχείο /etc/rc.conf το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε ως την καρδιά των ρυθμίσεων του λειτουργικού. Εδώ θα πρέπει να δηλώσουμε ακόμα και το ... Linux εφόσον αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις εφαρμογές του. Ειδικά αν μιλάμε για Desktop σύστημα είναι παραπάνω απο σίγουρο πως θα το χρειαστούμε. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και η εγκατάσταση ενός απλού πακέτου όπως το htop μπορεί να είναι αρκετά περιπετειώδης.
Επίλογος
Το FreeBSD είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα που σε κάποιους τομείς τα πάει καλύτερα απο το Linux. Φυσικά σε κάποιες άλλες περιπτώσεις (μάλλον σε πιο πολλές) ισχύει το αντίστροφο. Έτσι και αλλιώς δεν έχει ούτε νόημα αλλά ούτε και κάποια σημασία η σύγκριση μεταξύ των δυο λειτουργικών.
Σε ποιούς όμως απευθύνεται; Αν είστε αρχάριοι χρήστες καλύτερα να το αποφύγετε. Μια γεύση βέβαια είναι πάντα δυνατή μέσω του Virtual Box. Αν έχετε κάποια εμπειρία πάνω στο Linux και θέλετε κάτι διαφορετικό, η δοκιμή επιβάλλεται. Ακόμα και αν τελικά δεν το κρατήσετε στον υπολογιστή σας η ενασχόληση με αυτό θα σας αφήσει με παραπάνω γνώσεις.
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Απο κάποιες δοκιμές σε pcbsd - freebsd αρκετά πίσω από το linux σε αριθμό πακέτων κ υποστήριξη υλικού (για όσους τους ενδιαφέρουν βέβαια).
Είναι λίγο πίσω σε σχέση με το Linux σε αυτά που αναφέρεις. Αλλά δεν είναι ο σκοπός του FreeBSD το να υποστηρίζει τις τελευταίες συσκευές. Το κύριο μέλημα του είναι η αξιοπιστία. Για παράδειγμα το Linux μπορεί να υποστηρίζει με driver μια συσκευή και όταν αναβαθμιστεί ο πυρήνας να υπάρξει πρόβλημα. Στο FreeBSD κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Τα πακέτα που έχει είναι όντως λιγότερα αλλά νομίζω υπεραρκετά. Κάποια έμειναν πίσω λόγω της αλλαγής στον compiler. Αν δεν χρησιμοποιούσα Linux μάλλον θα έπαιζα με FreeBSD ή OpenBSD.
Καταλαβαίνω τι λες Διονύση κ έβαλα την παρένθεση στην πρώτη δημοσιεύση. Αν αύριο το linux το βάλει κ η κουτσή Μαρία (μακάρι !) κ αποκτήσει την παθόγενεια των παραθύρων κ θέματα ασφαλείας θα είναι μια καλή επιλογή
Φαντάζομαι αναφέρεσαι για μετά την εγκατάσταση.
Ναι. Εμένα με βοηθούσε πάρα πολύ με τη διαχείρηση των πακέτων και την προσθήκη χρηστών. Ακόμη, θεωρώ τα πακέτα πιο αξιόπιστα και πιο γρήγορα από τα ports και το sysinstall και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο απόλυτος διαχειριστής λογισμικού για το freebsd.
Δεν νομιζω καποιος να βαλει *bsd για προσωπικη χρηση, εκτος και ειναι σε θεση να κανει σχεδον τα παντα απο την γραμμη εντολων και φυσικα να εχει backup plan σε περιπτωση που κατι παει στραβα με την αναβαθμιση των πακετων.
Ακόμα και αν θέλει να πειραματιστεί με το λειτουργικό και τα γραφικά του περιβάλλοντα, θα τον περιμένει η απομνημόνευση των ονοματων των πακέτων.
Δεν νομιζω (αν και εχω να το δουλεψω σαν desktop απο την εκδοση 8)
Δεν χρειαστηκε ποτε να θυμαμαι την ονομασια των πακετων
Δεν είναι μόνο η ευρεση των πακέτων και άλλες εργασίες γίνονται πιο εύκολα με το sysinstall