Δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας: Το ελβετικό δημόσιο δίνει το παράδειγμα με το ανοικτό λογισμικό

editor | Τετ, 10/09/2024 - 09:34 | 6' | 0

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Ελβετία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς το ανοικτό λογισμικό με τον "Ομοσπονδιακό Νόμο για τη Χρήση Ηλεκτρονικών Μέσων για την Εκπλήρωση Κυβερνητικών Καθηκόντων" (EMBAG). Αυτός ο νέος νόμος απαιτεί από όλους τους δημόσιους φορείς να «αποκαλύπτουν» τον κώδικα του λογισμικού που αναπτύσσεται από ή για λογαριασμό τους, εκτός εάν το εμποδίζουν δικαιώματα τρίτων ή ανησυχίες για την ασφάλεια. Αυτή η προσέγγιση «δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας» στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών λειτουργιών.

Η πραγματοποίηση αυτής της κίνησης δεν ήταν εύκολη. Ξεκίνησε το 2011 όταν το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο δημοσίευσε την εφαρμογή του, Open Justitia, υπό άδεια ανοικτού κώδικα. Η εταιρεία ιδιόκτητου νομικού λογισμικού Weblaw δεν ήταν ευχαριστημένη με αυτό. Υπήρξαν έντονες πολιτικές και νομικές μάχες για πάνω από μια δεκαετία. Τελικά, το EMBAG ψηφίστηκε το 2023. Τώρα, ο νόμος όχι μόνο επιτρέπει την απελευθέρωση του OSS από την ελβετική κυβέρνηση ή τους εργολάβους της, αλλά απαιτεί επίσης την κυκλοφορία του κώδικα με άδεια ανοιχτού κώδικα «εκτός εάν τα δικαιώματα τρίτων ή λόγοι που σχετίζονται με την ασφάλεια θα το απέκλειαν ή θα το περιόριζαν.”

Ο καθηγητής Δρ. Matthias Stürmer, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τον Μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Βέρνης, ηγήθηκε της προσπάθειας για την ψήφιση αυτού του νόμου. Τον χαρακτήρισε ως "μια μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση, τη βιομηχανία πληροφορικής και την κοινωνία". Ο Stürmer πιστεύει ότι όλοι θα ωφεληθούν από αυτή τη ρύθμιση, καθώς μειώνει την εξάρτηση του δημόσιου τομέα από συγκεκριμένους προμηθευτές, επιτρέπει στις εταιρείες να επεκτείνουν τις ψηφιακές επιχειρηματικές τους λύσεις και ενδεχομένως οδηγεί σε μείωση του κόστους πληροφορικής και βελτιωμένες υπηρεσίες για τους φορολογούμενους.

Εκτός από την υποχρέωση χρήσης Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (OSS), το EMBAG απαιτεί επίσης την κυκλοφορία δεδομένων της κυβέρνησης που δεν είναι προσωπικά και δεν είναι ευαίσθητα ως προς την ασφάλεια ως Δεδομένα Ανοιχτής Κυβέρνησης (OGD). Αυτή η διπλή προσέγγιση "ανοιχτό από προεπιλογή" σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή παραδείγματος προς μεγαλύτερη διαφάνεια και πρακτική επαναχρησιμοποίηση του λογισμικού και των δεδομένων. Η εφαρμογή του EMBAG αναμένεται να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες χώρες που εξετάζουν παρόμοια μέτρα. Στόχος του είναι να προωθήσει την ψηφιακή κυριαρχία και να ενθαρρύνει την καινοτομία και τη συνεργασία στον δημόσιο τομέα.

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ

Η Ελβετία δεν είναι μοναδικό παράδειγμα. Κι άλλες χώρες στην Ευρώπη υποστηρίζουν εδώ και καιρό τον ανοιχτό κώδικα. Για παράδειγμα, η Εθνική Χωροφυλακή της Γαλλίας χρησιμοποιεί Linux στους υπολογιστές της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εργάζεται εδώ και καιρό για την εξασφάλιση OSS μέσω του έργου Free and Open Source Software Auditing (FOSSA) της ΕΕ. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μειώσει τη χρηματοδότηση για το NGI Zero Commons Fund, μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για έργα λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Στις ΗΠΑ, υπάρχει κάποια υποστήριξη για το ανοιχτό λογισμικό, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο στην Ευρώπη. Η Federal Source Code Policy, για παράδειγμα, απαιτεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να δημοσιεύουν τουλάχιστον το 20% του νέου προσαρμοσμένου κώδικα ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ωστόσο, δεν επιβάλλει τη χρήση του ανοιχτού λογισμικού. Ομοίως, η Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών (GSA) έχει μια πολιτική OSS που απαιτεί από τους οργανισμούς GSA να λογοδοτούν και να δημοσιεύουν τον κώδικα ανοιχτού κώδικα τους. Αυτή η πολιτική προωθεί μια προσέγγιση "open first" για την ανάπτυξη νέου προσαρμοσμένου κώδικα.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)