Εμείς οι λινουξάδες δεν χαιρόμαστε όταν ο "αντίπαλος" έχει προβλήματα (μουχαχαχαχα!) αλλά μου έκανε εντύπωση η τελευταία αράδα του άρθρου του BBC όπου περιγράφεται η "είδηση" της "συνταξιοδότησης" του Στιβ Μπάλμερ από τη θέση του CEO της Microsoft. Το link μου το έστειλε ο φίλος μου ο Θοδωρής Λύτρας, με ένα χαιρέκακο σχόλιο για το ράλυ ανόδου της μετοχής της MS (+9% λέει) μετά την αναγγελία του Μπάλμερ ότι φεύγει από το Redmont τους επόμενους μήνες.
Εμένα όμως άλλο μου έκανε κλικ. Ο τύπος αυτός (που το 2001 είχε χαρακτηρίσει το Linux ...καρκίνο!) φεύγει ως αποτυχημένος; Κοντολογίς αν καταλαβαίνω καλά, τον έδιωξαν κάτι γιάπηδες -σαν κι αυτόν που έπαιζε στις ταινίες του '90 ο Μαικλ Ντάγκλας- που πήραν μετοχές της Μιcrosoft και θέλουν να κάνουν κουμάντο και αλλαγή πορείας, παρότι τριπλασίασε τον τζίρο και διπλασίασε τα κέρδη από την εποχή του Gates.
Αλλά πως να το κάνουμε (ευλογώ τα γένια μου Θοδωρή!), "it's the mobile, stupid", για να παραφράσω τον πρώην πλανητάρχη. Όπως έχουμε πει, το παιχνίδι πλέον δεν παίζεται στο desktop αλλά στο cloud και στο mobile πεδίο.
Όλο και περισσότερο το διαδίκτυο γίνεται ο σκληρός μας δίσκος: σπαταλάμε σχολαστικά κάθε GB διαθέσιμου bandwidth για να ανεβάζουμε εκεί από κουτσομπολιά (Facebook) και νέα (Twitter) ως κώδικα (bitbucket είπαμε ή gitorious;), φωτογραφίες (Instagram) και ότι άλλο κατεβάσει ο νους.
Παράλληλα, διπύρηνα/τετραπύρηνα κινητά και ταμπλέτες είναι πανταχού παρόντα: από την τσέπη μας μέχρι το meeting room. Και εκεί ο παλιόφιλος ο Ballmer που θεωρούσε το Linux εχθρό του και δεν άφηνε τα παιδιά του να χρησιμοποιούν το Google ή να έχουν iPad έμεινε με τα βρακιά κάτω παρότι η MS είχε mobile OS με Windows πριν την Apple και πριν την Google...
Νομίζω πάντως ότι η αλλαγή ηγεσίας δεν πρόκειται να τους κάνει τίποτε. Κι αυτό γιατί μια άλλη αράδα από το κείμενο του BBC τα λέει όλα. Η Microsoft βγάζει τα λεφτά της από τις επιχειρήσεις, άντε και κάτι κράτη μπανανίες όπως η Ελλάδα θα έλεγε και κάποιος κακεντρεχής... Απλά βγάζει και XBOX και (να την πούμε την αλήθεια) καλά πληκτρολόγια και ποντίκια. Βγάζει πλέον και tablets και OS για smartphones αλλά και στα δύο αυτά χάνει κατά κράτος (και χάνει πολύ χρήμα μάλλον αν κρίνω από κάτι ειδήσεις που διάβασα τελευταία) γιατί όπως θα έλεγε και ο Αλέφαντος "δεν ξέρει να παίζει φουνταριστός το παιδί".
Η Microsoft είναι μια μάλλον "τελειωμένη υπόθεση" ή πιο ευγενικά τα Windows γίνονται πολύ γρήγορα irrelevant στην εποχή που έρχεται. Οχι τώρα, ούτε σε έναν χρόνο, αλλά σε λίγα χρόνια μπορεί να της συμβεί ότι συνέβη και στη Novell: Κάποτε ήταν παντού με το λειτουργικό της σύστημα για επιχειρήσεις, τώρα δεν είναι πουθενά - απλά παίρνει χρήματα από την Microsoft. Όπως είχε πει κάποιος στοχαστής, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, και δεν θα εκπλαγώ αν ξεσπάσει κάποιος πόλεμος πατεντών και καταλήξει η Microsoft να ζει από τα χρήματα που θα παίρνει από την Google.
Σοβαρά τώρα. Τα πάντα (σχεδόν) σε λίγα χρόνια θα παίζουν στο Internet, θα αποθηκεύονται στο internet, θα γίνονται στο Internet και όλα (σχεδόν) θα γίνονται με μικροσκοπικές συσκευές με οθόνες αφής και τρελή ανάλυση σαν το Samsung Galaxy S IV που όμως ασύρματα θα συνδέονται με μια οθόνη και θα παίζουν και σαν desktop (yep, o Shuttleworth έχει δίκιο, κι ας απέτυχε το Ubuntu Edge, προσώρας). Σκεφτείτε το. Γράφω αυτό το κείμενο από έναν διπύρηνο Core 2 Duo με 4 GB RAM πενταετίας και βάλε - έχω 5-6 παράθυρα ανοικτά και κάνω τη δουλειά μου άνετα. Δεν μου χρειάζεται δηλαδή ο i3 ή ο i5. Ηδη τα high end κινητά έχουν καλύτερα spec από το laptop μου. To μόνο που δεν έχουν είναι ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη. A, και 3D παιχνίδια. Αυτό θα είναι πρόβλημα Watson...
ΥΓ: Προφανώς ο τίτλος είναι λογοπαίγνιο με την ιστορική ατάκα του κ.Μπάλμερ. Προς θεού, δεν εννοούμε τίποτε κακό.
ΥΓ2: Απάντηση στην ερώτηση του τίτλου: Ναι και όχι. Ο Μπάλμερ έφυγε. Το Linux είναι ακόμα εδώ. Αλλά το ελεύθερο λογισμικό δεν έχει φτάσει εκεί που θα θέλαμε.
ΥΓ3: Στον Μπάλμερ αποδίδεται και αυτή η φράση: "I'm going to fucking kill Google." :P
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Death of the PC is highly exaggerated:
Πολλά θα μπορούσα να πω... Κοντολογίς, πολλές δραστηριότητες έχουν φύγει από το PC, αλλά το PC δεν έχει χάσει τον κομβικό του ρόλο στην ψηφιακή μας ζωή, και ούτε πρόκειται να τον χάσει στο ορατό μέλλον.
Το κακό για τη Microsoft, είναι οτι το PC πλέον δε φέρνει αρκετά λεφτά. Το ακόμη χειρότερο όμως, που δε λέει κανένας, είναι οτι ΟΥΤΕ και το cloud και τα mobile services δεν πρόκειται ποτέ να φέρουν σοβαρά λεφτά, τουλάχιστον ως προς το consumer κομμάτι, και εφ'όσον δεν λέγεσαι Google και δεν έχεις το ουσιαστικό μονοπώλιο στις διαφημίσεις.
ΑΥΤΟΣ είναι και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Microsoft είναι καταδικασμένη για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Και σωστά μεν κάνει με το Surface να στοχεύει περισσότερο τις επιχειρήσεις, αλλά αυτό έχει τις δικές του ξεχωριστές δυσκολίες....
Δεν διαφωνώ με όσα λες - θα έλεγα ότι βασικά συμφωνούμε - απλά ίσως παρεξήγησες από ορισμένες εκφράσεις που χρησιμοποίησα. Π.χ. δεν μιλώ για "θάνατο του PC" αλλά για μια τάση να γίνουν όλο και περισσότερα πράγματα mobile και cloud. Oλο και περισσότερο να πηγαίνουμε σε σύγκλιση του desktop με τα κινητά/tablets/κλπ. Όλο και περισσότερο να αποθηκεύουμε δεδομένα στο διαδίκτυο/cloud και να παίζουμε εκεί. Ποιος θα το σκεφτόταν πριν μερικά χρόνια ότι ο τυχαίος χρήστης του διαδικτύου θα περνάει την ώρα του στο Facebook και στο YouTube;
H υπολογιστική ισχύς υπάρχει ήδη (αν και στα high end) και λόγω του νόμου του Moore θα είναι πιο διαθέσιμη και μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα οι ταχύτητες πρόσβασης στο Internet αυξάνονται και θα αυξάνονται... Γι' αυτό όλο και περισσότερα πράγματα είτε θα φεύγουν από το desktop και θα πηγαίνουν στο mobile είτε θα δημιουργούνται υβρίδια.
Φυσικά δεν θα αντικατασταθούν όλα και άμεσα (και φυσικά εδώ μιλάμε για τον "ανεπτυγμένο" κόσμο, οι υπόλοιποι άστα να πανε). Γι' αυτό έγραφα "σχεδόν". Όμως η τάση είναι εδώ και η Microsoft δεν την είδε ή απέτυχε να την κεφαλαιοποιήσει έγκαιρα. Γι' αυτό φεύγει ο Ballmer παρότι η εταιρεία του βγάζει περισσότερα κέρδη από ποτέ. Απλά οι μέτοχοι θα ήθελαν περισσότερα.... :) Και ανησυχούν ότι η αγελάδα desktop/επιχειρήσεις έχει αρχίσει να γίνεται αδύνατη. Δεν έχουν άδικο. Mεγάλες (εννοώ πραγματικά μεγάλες) εταιρείες άφησαν Exchange για Gmail, άφησαν file servers και active directories για linux implementations και δεν έχουν πρόβλημα όλο και περισσότεροι χρήστες τους να έχουν Mac ή Linux. As long it works, no problem... Παράλληλα στους διαδικτυακούς servers, το Linux έχει σαρώσει τα πάντα. Τα αντίστοιχα προϊόντα της Microsoft τα χρησιμοποιούν όλο και λιγότεροι (για να το πω ευγενικά).
Για τα υπόλοιπα που λες:
- Επεσε η Google και τι έγινε; Δεν ακυρώνει αυτό τίποτε. Δεν είμαι υπέρ της Google.
- Για την υπόθεση snowden, δεν είμαι τόσο σίγουρος τι πραγματικά έγινε...
- Φυσικά δεν θα βάλω σε "δημόσια θέα" τα αρχεία μου. Το cloud όμως μου επιτρέπει να τα αποθηκεύσω με ασφάλεια κάπου. Αν όχι τώρα, σε λίγο καιρό και σίγουρο με το κατάλληλο κόστος. Υπάρχουν εταιρείες που βολεύονται να δουλεύουν ένα google doc παρά ένα κείμενο που πηγαίνει και έρχεται σε δεκάδες email. Κι ας είναι critical.
- Φυσικά υπάρχουν όρια - γι' αυτό έγραφα "σχεδόν". Πάντα κάποιος θα χρειάζεται ένα desktop για να κάνει development. Αυτό για το PDF που αναφέρεις, το αντιμετωπίζω κι εγώ.
- Η ισχύς των ARM αυξάνεται συνέχεια. Προφανώς δεν είναι στα ίδια επίπεδα, αλλά φαντάζομαι δεν φοβάσαι ένα τετραπήρυνο Samsung ότι δεν θα είναι αρκετά πιο γρήγορο έτσι;
Το pc δεν πρόκειται να πεθάνει. Μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να δω σε μια επιχείρηση οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με tablets. Επίσης, δεν εμπιστεύομαι το δίκτυο για αρκετά πράγματα. Παρόλα αυτά η Microsoft πραγματικά έχασε το παιχνίδι με τις φορητές συσκευές-κινητά. Συν το αέναο πρόβλημα που έχει με το διαδίκτυο και τις εκεί εφαρμογές-υπηρεσίες.