Αυτό το thread είναι ευκαιρία να 'διαφημίσουμε' , να προωθήσουμε και να συζητήσουμε για σεμινάρια σχετικά με Linux. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 17. Είναι ένα έναυσμα για συζήτηση αλλά και για να αντλήσετε πληροφορίες.
Linux Professional Institute
To Linux και ο ανοικτός κώδικας χρειάζονται και τους επαγγελματίες που θέλουν να αρχίσουν να το μαθαίνουν. Γι' αυτόν τον σκοπό έχει δημιουργηθεί το Linux Professional Institute.
Το LPI είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση από τον Καναδά που πιστοποιεί τις ικανότητες των χρηστών σε χρήση Linux και εφαρμογών ανοικτού κώδικα, μέσω εξετάσεων και θεωρείται σήμερα το κορυφαίο του είδους του (κάτι σαν το Ευρωπαικό ECDL αλλά για Linux).
Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρία επίπεδα πιστοποίησης: LPIC, LPIC-2 και LPIC-3 και οι εξετάσεις γίνονται παγκοσμίως στα εξεταστικά κέντρα του Pearson VUE και το Thomson Prometric (προφανώς όχι μέσω web). Μέχρι σήμερα πάνω από 150.000 άτομα έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του LPI.
Στο site του LPI υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο κάθε εξέτασης αλλά και παραπομπές σε προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει “εξεταστέα ύλη” π.χ. από ένα συγκεκριμένο σύγγραμμα - ο κάθε εξεταζόμενος είναι ελεύθερος να επιλέξει την αυτο-εκπαίδευση του. Ωστόσο, έχουν κυκλοφορήσει και βιβλία εξειδικευμένα στις εξετάσεις του LPI. Παρόμοιος οργανισμός με το LPI είναι το Αμερικάνικο LinuxCertified που προσφέρει όμως και online σεμινάρια για managers, χρήστες και επίδοξους sysadmins του Red Hat αλλά και πιστοποιήσεις LPI.
Στην Ελλάδα;
Σε επαγγελματικό επίπεδο στη χώρα μας, το Carriera Ζωγράφου, του ομίλου Ξυνή, προετοιμάζει τους σπουδαστές που το επιθυμούν για τις τρεις βασικές πιστοποιήσεις του LPI: Junior, Advanced, Senior. Παράλληλα προσφέρει σεμινάρια σε Linux που περιλαμβάνουν θέματα βασικής διαχείρισης, δικτύωσης, ασφάλειας, εγκατάστασης διανομής και εφαρμογών, χρήση ως mail, print, file και web server αλλά και scripting. To Carriera είναι πιστοποιημένο κέντρο του Pearson VUE και έτσι μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις εκπαίδευσης και πιστοποίησης. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε www.as400pro.gr/linux.html
Εάν θέλετε κάτι πιο εξεικευμένο, υπάρχει η Ελληνοαμερικανική Ένωση, η οποία σε συνεργασία με την Red Hat ίδρυσε την Ελληνική Red Hat Academy. Πρόκειται για ένα e-learning πρόγραμμα πάνω στα προϊόντα της Red Hat που οδηγεί σε δύο πιστοποιήσεις: την Red Hat Certified Technician (RHCT) και την Red Hat Certified Engineer (RHCE). Για παράδειγμα η RHCT, που είναι το “πρώτο” επίπεδο, αποτελείται από 2 διδακτικές ενότητες των 80 ωρών κάθε μία. Στο πρώτο course, o εκπαιδευόμενος μαθαίνει τα βασικά του Linux (σύστημα αρχείων, χρήστες, εντολές, δικτύωση, κλπ) ενώ στη δεύτερη ενότητα μαθαίνει τη διαχείριση ενός συστήματος
Red Hat (ρύθμιση δικτύου, χρηστών, υπηρεσιών, κλπ). Κάθε ενότητα αποτελείται από 10-12 workbooks. Τα νέα τμήματα ξεκινάνε από τις 15 Οκτωβρίου 2007.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το www.hau.gr
HELLUG
O Σύλλογος HELLUG διοργανώνει απο καιρού εις καιρόν σεμινάρια για διάφορα θέματα στο εργαστήρι στην έδρα του, στην Καλλιθέα (δείτε http://lab.hellug.gr). Τελευταίο τέτοιο σεμινάριο ήταν του Χρ. Σμαίλη για δημιουργία 3D γραφικών με το Blender.
Επιπλέον, κάθε Τετάρτη από τις 6 έως τις 9 και κάθε Σάββατο το μεσημέρι, το εργαστήρι είναι ανοικτό. Μπορείτε να πάτε όποτε θέλετε με τον υπολογιστή σας για δωρεάν εγκατάσταση Linux, να γνωρίσετε άλλους χρήστες Linux και να λύσετε προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζετε.
Μην ντρέπεστε - ο HELLUG δεν δαγκώνει!
ΙΕΚ και σεμινάρια
Εκτός των επίσημων πιστοποιήσεων, υπάρχουν και IEK που είτε χρησιμοποιούν ΕΛΛΑΚ στα εργαστήρια τους είτε διδάσκουν Πληροφορική σε ΕΛΛΑΚ. Για παράδειγμα, στο IEK ΔΟΜΗ ένα μεγάλο μέρος των ειδικοτήτων τεχνικών “Δικτύων Η/Υ”, “Εφαρμογών Πληροφορικής”, "Κινητής Τηλεφωνίας”, “Συστημάτων Υ/Η”, και “Διαχειρίσης συστημάτων - παροχής υπηρεσιών Internet” περιλαμβάνει διδασκαλία σε εργαλεία ανοικτού κώδικα, όπως μας πληροφόρησε ο υπεύθυνος Τύπου, κ. Γαλάνης. Επίσης, το ΙΕΚ ΔΟΜΗ συμμετείχε στην ημερίδα “Linux, εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα” του ILUG.
Τέλος, το IEK ΔΕΛΤΑ προσφέρει σεμινάρια που αξιοποιούν τεχνολογίες ανοικτού κώδικα. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΙΕΚ, τα σεμινάρια Web Design και PHP/MySQL “έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση στους περισσότερους ως λύσεις για να μπουν στον κόσμο του Internet και όχι άδικα”. Το δεύτερο σεμινάριο, μάλιστα, ολοκληρώνεται με την εργασία παράδοσης ενός συστήματος CMS.
Σεμινάρια για Linux και ανοικτό κώδικα κάνει και η Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ιντερνετ (EEXI).
Links
Carriera:
Πιστοποιήσεις LPI: www.as400pro.gr/linux.html
Red Hat
Academy: www.hau.gr
IEK ΔΟΜΗ:
Σεμινάρια με open-source εργαλεία:www.iekdomi.edu.gr
ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ:
Σεμινάρια PHP, MySQL, Web design: www.delta-tc.gr
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Πολύ ωραία ενημέρωση! Όμως, από ότι έχω ακουστά το κόστος είναι υπολογίσιμο και δεν αναγνωρίζεται σαν πιστοποίηση από το Ελληνικό Δημόσιο όπως π.χ. το ECDL... Θα μπορούσε να γίνει κάτι προς αυτή τη κατεύθυνση? Θα γινόταν πολύ ανταγωνιστικό!
Gallonero ας υποθέσουμε ότι το κόστος γίνεται μικρό...
Δεν ξέρω πόσο ανταγωνιστικό θα μπορούσε να γίνει εφόσον οι υπολογιστές στο Ελληνικό Δημόσιο τρέχουν μικροσοφτικά πράματα και προβλέπεται να συνεχίσουν έτσι και στο μέλλον (θυμήσου και πρόσφατη συμφωνία Αλογοσκούφη - Gates).... Θέλω να πω: γιατί να σου ζητηθεί να παίζεις στα δάκτυλα ένα λειτουργικό το οποίο δεν θα βρίσκεται πουθενά στο περιβάλλον εργασίας σου; Ίσως είναι χρήσιμο στον ιδιωτικό τομέα κι όχι τόσο στον δημόσιο.
Τα παραπάνω βέβαια είναι αρλούμπες διότι αν το δει κανείς ουσιαστικά, δεν νομίζω ότι υπάρχει χρήστης linux που να μην μπορεί -και με το παραπάνω- να κινηθεί και σε άλλα OS...
Αν παραβλέπω κάποια μεριά του θέματος ας με διορθώσει κάποιος, γιατί είναι και δικές μου απορίες όλα αυτά...
Κοίτα, στις μέρες μας το πώς πλασάρεις κάτι, αγγλιστί marketing, είναι το παν. Αν υπάρξει η κατάλληλη προώθηση τότε πολλά θα αλλάξουν. Να στο πω και αλλιώς: ειμαι σίγουρος ότι ο Αλογοσκούφης έχει απλά ακούσει κάπου κάποτε κάτι "ψιλό" για τα Linux και τίποτα παραπάνω. Αν ήξερε πραγματικά όλα όσα προσφέρουν τα Linux και μάλιστα δωρεάν, θα άρχιζε τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών από τα κονδύλια που θα πάρει η Microsoft. ¶ρα, είναι θέμα πλασαρίσματος... Το έχουν καταλάβει οι linuxάδες γιαυτό και πλέον πακέτα όπως π.χ. RedHat τρώνε τρελή διαφήμιση και πωλούνται σε καταστήματα αλλά και η Dell έχει αρχίσει να δίνει φορητούς υπολογιστές με λειτουργικό Linux... Καλό θα ήταν και ελληνικές εταιρείες του χώρου όπως π.χ. η TurboX (βλέπε "Πλαίσιο") να αρχίσουν να κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση, χαζοί είναι στη Dell ??? Ή μήπως η Peugeut που εγκατέστησε Linux σε 20.000 υπολογιστές της??? Και μην ξεχνάμε ότι Citroen, Peugeut και Michellen είναι μία εταιρεία (το PSA Group) οπότε να μην εκπλαγούμε αν πετύχει η δοκιμή της Peugeut και κινηθούν και οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου προς αυτή τη κατεύθυνση...
Τα πάντα σχεδόν αρχίζουν από την ιδιωτική πρωτοβουλία, άρα αν τα linux διαφημιστούν όπως πρέπει και τα χρησιμοποιούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τότε και το Δημόσιο θα ενδιαφερθεί, και πιστοποιήσεις θα δημιουργηθούν και στον ΑΣΕΠ θα μετράει
Αν διαφημιστεί όπως πρέπει
Ε, διαφημίστε το!
Από εμάς εξαρτάται. Βάλτε Linux σε κάθε γνωστό σας. Δείξτε τους πως γίνεται. Και σιγά-σιγά θα αλλάξουν και εδώ τα πράγματα...
Ο κόσμος των υπολογηστών έχει διαμορφωθεί απο τη ΜικροΣοφτ... η οποία υπάρχει λόγο της βιομηχανίας παιχνιδιών... Αν αρχήσουν οι εταιρίες παιχνιδιών να βγάζουν τίτλους και για το Linux τότε θα αλλάξουν όλα..
Σύμφωνο απόλυτα με σας παιδιά[(eleftg)(CORTEXlinux64)],
το λέω αυτό γιατί κάθε φορά που προτείνω σε κάποιον
γνωστό μου να βάλει Linux, δυο είναι ι απαντήσεις που
δέχομαι:
1) Τη είναι αυτό;
2) Aσε ρε... Αφού δεν παίζει παιχνίδια(Like WoW)
____________________________________________________________
Χρήστος(Ένας αρχάριος)
Έδώ απλός καταλαβαίνεις οτι αυτοί δέν είναι για Linux... διότι είναι αυτοι που θα σε πάρουν τηλέφ. μετά απο ατελείωτες ώρες σαπίσματος στο WoW να σου πούν κάτι σαν : " Έλα ρε κολλητέ, δε ξέρω αν πάτησα κάτι, ή έκανα καμιά χαζομάρα αλλα όταν παω να μπώ στα WinDOS μετα απο λίγο μου πετάει Μπλέ οθόνη και κάνει επανεκκίνηση.. Τί να κάνω? (Να βάλεις Linux!!!!!!!! Λέω έγω τώρα)"
Στα Windows, αυτοί έχουν τα μυαλά στα κάγκελα, όπως λέει και ο Πανούσης... Είτε τους λές για Xbox,είτε PS,είτε PS2/3 ή PC, γιαυτούς είναι ένα και το αυτό... μια Παιχνιδομηχανη...
CORTEXlinux642007-11-14 1:38:52
Οποιος δουλεύει σε δημόσιο φορέα μπορεί να πάει στο τμήμα μηχανογράφησης και να ζήτηση ποια σεμινάρια υπάρχουν από ότι γνωρίζω εγώ στο δικό μας δήμο έχουν έρθει σεμινάρια unix-linux. Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και έχει δικαίωμα να πάρει μέρος μονο αυτός που εργάζεται σε δημόσιο φορέα (και φυσικά να έχει αντικείμενο με την πληροφορική)
Eδω & καμποσο καιρο γυρναει η σκεψη στο μυαλο μου για ενα... σεμιναριο για νεους στο χωρο του Linux.
Αυτο να περιλαμβανει:
1. εγκατασταση με γραφικο πειβαλλον καποιων απο τις πιο δημοφιλεις διανομες για νεους χρηστες (PCLOS. Ubuntu. Madriva. Suse)
2. Eπιδειξη του διαχειριστη πακετων καθε εφαρμογης
5. Συνδεση στο internet
4.Μια μικρη εισαγωγη στο Open Office.
5. Απλες & βασικες εντολες κονσολας
------------------------------------------------------------ -------------
Δε ξερω πως θα σας φαινοταν κατι τετοιο.
Πειτε τη γνωμη σας, αν ειναι να το προχωρησουμε. Θεωρω σχεδον βεβαιο οτι αυτα μπορουν να γινουν στο εργαστηριο της Hellug.
Θα το συζητησουμε, βεβαια, μα θεωρω, πως αν υπαρξει ενδιαφερον ειναι εφικτο κατι τετοιο.
Μια προταση κανω, ας τη συζητησουμε & αν εχετε να προτεινετε κατι ακομα γραψτε το.
constantinos2007-11-20 1:18:29
Πολύ ωραία ιδέα, αν και το 4ο μου θυμίζει ECDL!!!!!
Καλύτερο θα ήταν να γίνει μνεία στα γραφικά περιβάλλοντα KDE ή GNOME.
πολύ καλή ιδέα !! μακάρι να γίνει και με μια σωστή δημοσίευση του σεμιναρίου και θα πάει πολύ καλά !!
linuxgr2007-11-20 21:59:59
Κύριοι ως νεότατος στο χώρο του Λίνουξ (βαριέμαι να αλλάζω συνέχεια στα Αγγλικά!) και ως τελέιως άσχετος με το αντικείμενο των υπολογιστών (δικηγόρος το επάγγελμα), αλλά πάρα πολύ πορωμένος με το ανοιχτό λογισμικό, θα συμφωνούσα απόλυτα με το οποιοδήποτε σεμινάρια για νέους και άσχετους χρήστες Λίνουξ. ΤΟ μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει το λειτουργικό αυτό να πλησιάσει το μέσο χρήστη και να διώξουμε το φόβο ότι αφορά ειδικούς (κομπιουτεράδες!) και φυσικά να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η συμβατότητά του (στα βασικότερα τουλάχιστον θέματα) με το κυρίαρχο λειτουργικό των Μπατζουριών είναι φυσικά εξασφαλισμένη, δεδομένου ότι πρώτο το Λίνουξ εφάρμοσε με τόση συνέπεια την έννοια της διαλειτουργικότητας των διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό γιατί όταν μιλάω για Λίνουξ όλοι οι φίλοι μου με ρωτάνε "και τα αρχεία του word πως θα τα διαβάζω;". Αν μερικές τέτοιες ενέργειες προωθηθούν σωστά και υπάρξει και ανάλογη τεκμηρίωση (ναι στον πολύ κόσμο αρέσει το παλιό καλό βιβλίο και όχι το διαδίκτυο γιατί οι πολλές ώρες στην οθόνη τους κουράζουν τα ματάκια!) θεωρώ ότι μπορεί αν αποφέρει η πρωτοβουλία καρπούς. Και αν θέλετε και την όποια βοήθεια μπορώ να προσφέρω ευχαρίστως. Εννοείται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και σε συνεργασία με τις ελληνικές κοινότητες του ανοιχτού λογισμικού ώστε να έχει και πανελλαδική δυναμική.
παιδιά ασχολούμαι με pc μόλις 5 χρόνια.
και μόλις 10 ημέρες έχω μεταπηδήσει στο linux.
χωρίς να έχω καθόλου γνώσεις απο προγραμματισμό κτλ
η γυναίκα μου λόγω επαγγέλματος ασχολείται στα mac περίπου 17 χρόνια.
ώσπου πριν 2-3 ημέρες κάηκε το τροφοδοτικό στο G4 που έχει στο σπίτι.
υποχρεωτικά για να μπει στο internet άνοιξε το δικό μου pc, στο οποίο είχα ήδη εγκαταστήσει το ubuntu 7.10.
δεν μπορούσε και να ήθελε να μπει με άλλο λειτουργικό διότι τα wind τα πέταξα ηθελημένα όταν φόρμαρα τους δίσκους, καθότι σαν άνθρωπος είμαι ή του ύψους ή του βάθους.δεν μαρέσουν μεσοβέζικες λύσεις.
ξέρετε τι μου είπε η γυναίκα μου μετά απο 3 ώρες σκάλισμα στο linux ?
-"που μπορούμε να βρούμε βιβλία ώστε να μάθουμε να χειριζόμαστε αυτό το λειτουργικό ;" και μιλάμε για ένα άνθρωπο που όχι μόνο παίζει τα mac στα δάκτυλα, αλλά που αν κάποιος της τα κατηγορήσει μπορεί και να του χώσει καμιά μπάτσα...
αν βλέπατε παιδιά την στενοχώρια της , όταν της είπα ότι δεν νομίζω να υπάρχουν εγχειρίδια , αλλά ούτε και σεμινάρια ειδικά στην επαρχία που μένουμε εμείς, πραγματικά θα τότε θα αρχίζατε τα online σεμινάρια σήμερα κι όλας.
και σας διαβεβαιώ ότι οι 10-20 τελικά που θα μάθουν αυτά τα πέντε έξι πραγματάκια μέσα απο τα σεμινάρια θα είναι όλη μέρα στο internet να διαχέουν την μικρή τους γνώση σε όλο τον κόσμο.
εγώ τουλάχιστον βλέπω πολύ κόσμο να περνάει στο linux, άσχετους σαν και εμένα που γουστάρουν το ανοιχτό λογισμικό για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας.
για να παραμείνουν όμως, πρέπει να υπάρξει τώρα στις αρχές υποστήριξη μεν στην όποια απόρροιά τους(πράγμα το οποίο γίνετε άριστα μέσα απο αυτό το forum και άλλα επίσης), αλλά και διοχέτευση γνώσης σιγά σιγά όπως μαθαίναμε την άλφα βήτα κάποτε έτσι πρέπει να γίνει και με το linux.
συγγνώμη για την πολυλογία , αλλά γουστάρω να μάθω και εγώ και πολύς άλλος κόσμος υποθέτω αλλά δεν έχουμε την ευκαιρία αλλιώς.
υγ.μήνα με τον μήνα θα βλέπετε όλο και περισσότερους να μπαίνουν στην κοινότητα.
rizitis, το forum του περιοδικού (και το περιοδικό :)) υπάρχουν για να λύνουμε παρέα τις απορίες μας.
Μην νομίζεις ότι είμαστε ξερόλες εδώ μέσα. Μην κοιτάς που απαντάμε επί παντός επιστητού. Αυτό είναι ηθελημένη στάση, αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε κάθε πιθανή απάντηση - κανείς δεν έχει.
Για ότι θες, μπορείς να ρωτάς. Και άμα σου αρέσει, μπορείς να κάνεις ότι κι εμείς: να προσπαθείς να απαντάς κιόλας στους υπόλοιπους άσχετα αν δεν έχεις την σουπερ-ντούπερ-100%-γνήσια-γκαραντι- λύση για το πρόβλημά τους.
Τώρα, για βιβλία...μμμμ...αντιπροτείνω να ξεκινήσεις από το FAQ του Linux Format. Διάβασε λίγο (ούτως ή άλλως δεν είναι πολλά) και ρώτας ότι θες.
Στην ερώτηση:
Που θα βρω εργασίες για το Ελεύθερο Λογισμικό και το Linux; έχουμε βάλει μερικές γενικές εργασίες για το Ελεύθερο Λογισμικό. Η πρώτη, του Μπισμπινικάκη, είναι στα Ελληνικά και πιθανώς να σου δώσει μια ακαδημαική άποψη του ζητήματος.
Καλό είναι να ρίξεις μια ματιά σε αυτά για να καταλάβεις πάνω-κάτω τι παίζει και να "υποψιαστείς" λίγο:
Πως είναι το σύστημα αρχείων του Linux;
Υπάρχουν στο Linux εφαρμογές αντίστοιχες με εκείνες των Windows;
Τι είναι ο "root" και τι ο κανονικός χρήστης; Γιατί πρέπει ντε και καλά να υπάρχουν;
Πως εγκαθιστώ εφαρμογές στο Linux; Τι είναι τα "πακέτα", οι "εξαρτήσεις", τα "αποθετήρια", κλπ;!;
Χρήσιμο είναι αυτό:
LINUX: Rute User's Tutorial and Exposition
Συχνά-πυκνά, υπάρχουν κείμενα σαν το παραπάνω στο φάκελο HELP της πρώτης πλευράς του DVD του περιοδικού.
Τώρα από εμπορικά βιβλία, φαντάζομαι μια γύρα από το eshop του Παπασωτηρίου θα σου δώσει μερικές λύσεις.
Όσο για τα σεμινάρια, εδώ έχεις δίκιο. Που μένεις όμως; Ίσως υπάρχει κάποιος εκεί κοντά να σου δώσει τα φώτα του!
thanks!
μου έδωσες υλικό για ένα τρίμηνο...
μένω Χανιά.
Ρε παιδιά, ο μόνος κρητικός εδώ μέσα είναι ο rizitis; Δεν υπάρχει κανείς άλλος εκεί κοντά;
[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'
όχι δεν ειναι ο μόνος κρητικός... έπαε μέσα... απλά είμαστε λιγο πολυ ξενιτεμένοι :)