Όλα πιθανότατα ξεκίνησαν απο ένα άρθρο στο wired σύμφωνα με το οποίο το OS X της Apple σκότωσε το Desktop στο Linux. Το συγκεκριμένο άρθρο μάλλον δεν έχει και κάποιο συγκεκριμένο νόημα αλλά ούτε και ιδιαίτερα σοβαρά επιχειρήματα. Οι βασικοί ισχυρισμοί του άρθρου είναι οι εξής:
- Το Desktop στο Linux διασπάστηκε με τα Gnome 3, Unity κλπ
- Με βαση τον Miguel de Icaza φταίει το ότι οι developers απέτυχαν να φτιάξουν περιβάλλοντα εργασίας και εργαλειοθήκες τηρώντας την προς τα πίσω συμβατότητα
- Πολλοί προγραμματιστές στράφηκαν στο Web που απέκτησε μεγάλη σημασία. Το OS X είχε ήδη ένα καλύτερο περιβάλλον και έτσι ακόμα και οι developers μπορούσαν να δημιουργήσουν μέσω του OS X δικτυακές εφαρμογές που θα έτρεχαν ακόμα και σε έναν Linux server
Περισσότερο Θα λέγαμε πως ήταν ήταν ένας βαρύγδουπος και εντυπωσιακός τίτλος προκειμένου να προσελκύσει "χτυπήματα" στη σελίδα. Τουλάχιστον αυτό το πέτυχε...
Τα χτυπήματα όμως φάνηκε πως δεν ήταν απλώς δικτυακά και σύντομα ξεκίνησαν μεγάλες αντιδράσεις και συζητήσεις επι συζητήσεων σε πολύ έντονο κλίμα. Ο Miguel de Icaza συνέχισε με μια δημοσίευση στο προσωπικό του ιστολόγιο όπου αυτή τη φορά του φταίει και ο πυρήνας για τη μη ικανοποιητική διάδοση του Linux στο Desktop. Εκτός των προηγούμενων επιχειρημάτων, θεωρεί πως οι άνθρωποι του Gnome δεν είχαν ηγετικό ρόλο στο Linux όπως οι άνθρωποι του πυρήνα. Επίσης, αναφέρει πως ο πυρήνας δυσκόλευε και αποθάρρυνε τις επιχειρήσεις σπο το να δώσουν κώδικα αλλά και υπoστήριξη (πχ drivers) για τα προιόντα τους στο Linux.
Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητα. Ο Sriram Ramkrishna που εργάζεται στην Intel και ανήκει στην κοινότητα του Gnome, "διαφήμισε" το άρθρο του Miguel στον προσωπικό του λογαριασμό στο Google +. Εκεί ήρθαν οι απαντήσεις απο μεγάλα ονόματα όπως ο Alan Cox αλλά και ο ίδιος ο Linus Torvalds.
Η συζήτηση έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να την παρακολουθήσετε απο τον παραπάνω σύνδεσμο. Πάντως ο Miguel με μια ανανέωση που έκανε στο αρχικό του post προσπαθεί να στρογγυλέψει αυτά που είπε αρχικά.
Εσείς τι λέτε; Τις πταίει για το Linux Desktop, αν υποθέσουμε πως υπάρχει πρόβλημα;
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Διάβασα το άρθρο του Miguel de Icaza , δεν κατάλαβα τι ακριβώς του φταίει και λέει τέτοιες βαρύγδουπες ατάκες. Και αποκλείεται να καταλάβει κανείς διαβάζοντας το, πως αυτός έχει δουλέψει στην ομάδα του Gnome. Γενικότητες περι "video and audio problems"! Ούτε σε ποιά διανομή βρήκε πρόβλημα , τίποτα συγκεκριμένο. Μάλιστα του έγραψα στα σχόλια , ποια διανομή έχει δοκιμάσει και αν έχει δοκιμάσει! Δεν δημοσιέυσε το σχόλιο μου.
το LINUX & ο πυρήνας του είναι έτη φωτός μπροστά από το OS X και το λειτουργικό της Apple. Αν οι χρήστες του OS X είναι περισσότεροι από τους χρήστες LINUX , ΔΕΝ φταίει το ίδιο το LINUX , γιατί ΔΕΝ έχουν όλοι το ίδιο IQ στο χειρισμό ενός προχωρημένου λειτουργικού, παρά προτιμούν την ευκολία των αυτόματων αναβαθμίσεων και της απλής εγκατάστασης προγραμμάτων με ένα κλίκ , όπως και με τα παράθυρα.
Λινουξάς ΔΕΝ γίνεσαι , αλλά γεννιέσαι.
Τι έχει ο πυρήνας? Εγώ νόμιζα πως ο πυρήνας είναι που ξεχωρίζει το Linux απ'τα υπόλοιπα... Μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι η Microsoft έστελνε κώδικα ο οποίος δεν γινόταν δεκτός επειδή δεν ήταν αρκετά "ποιοτικός"(η Microsoft, καλά ακούσατε)... Και σιγά το OS X, σιγά μην την ενδιαφέρει την Apple οι υπολογιστές της, μόνο για τα κινητά και τις ταμπλέτες ενδιαφέρεται... Ο μόνος λόγος που το Linux δεν το χρησιμοποιούν πολλοί είναι γιατί οι άνθρωποι φοβούνται να αλλάξουν(εδώ πέρα το wallpaper να τους αλλάξεις θα τους σκοτώσεις...).
Θα συμφωνήσω με τον dsyrmalis. Ο τίτλος του Wired ήταν βαρύγδουπος. Ωστόσο όλες οι πλευρές έχουν κάποια δίκια. Π.χ. η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια λέμε ότι «αυτή είναι η χρονιά του Linux στο desktop» και τελικά δεν γίνεται τίποτε.
Παρότι, τεχνολογικά τα desktop environments του Linux και ειδικά το Gnome και το KDE δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα κλειστά ξαδερφάκια τους. Άρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το θέμα είναι τα αίτια.
Σκοπίμως αναφέρομαι σε πληθυντικό αριθμό. Νομίζω ότι μερίδιο ευθύνης φέρει και ο πυρήνας, και η απουσία drivers/υποστήριξης και η πολυδιάσπαση των desktops/διανομών αλλά και η νοοτροπία/συμπεριφορά ορισμένων χρηστών. Για το τελευταίο, δείτε απλά το σχόλιο του zenwalk05. Fanboyism που αποθαρρύνει κάθε λογικό άνθρωπο να μπει στο Linux.
Για το δεύτερο, έχω γράψει ξανά και στο περιοδικό. Νομίζω ότι με το να έχουμε 300+ διανομές Linux, οι περισσότερες respins του Ubuntu και του Debian χάσαμε την ουσία. Ο καθένας νομίζει ότι αν αλλάξει wallpaper, και προσθέσει πέντε εφαρμογές, φτιάχνει "δική του" διανομή. Με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες ώρες όπου θα μπορούσε να συνεισφέρει upstream σε μια μητρική διανομή. Κοντολογίς, έχω φτάσει να θεωρώ καλύτερο να υπάρχουν 2-3 διανομές και να λες "να αυτό είναι το Linux". Να υπάρχει μια καλυτερα ομοιομορφία, που βοηθά στην μαζική διάδοση, αλλά και συμβατότητα.
Και ναι, imho φταίει και ο πυρήνας ή μάλλον ο τρόπος ανάπτυξης του πακέτου "πυρήνας-toolkits-γραφικά περιβάλλοντα). Π.χ. έγω το n (ένα ωραίο παιχνιδάκι στο laptop μου) compilarισμένο με libgtk-1.2. Αυτό παλιά έπαιζε στις διανομές μου. Τώρα όχι, γιατί απλά δεν υπάρχει η βιβλιοθήκη αυτή στο σύστημά μου. Μπορώ να την βρω, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι μπορεί και οποιοσδήποτε άλλος χρήστης.
Και φυσικά μια μεγάλη αιτία είναι η αδράνεια και το επιθετικό marketing των μεγάλων εταιρειών τύπου Microsoft. Αφ' ενός, τα Windows επικράτησαν (όπως επικράτησαν δηλαδή με διασπορά FUD) παντού, καιιπωλούνται εμμέσως με κάθε υπολογιστή οπότε λόγω αδράνειας όλοι οι νέοι χρήστες ξεκινούν με Windows, ενώ δεν φαντάζονται καν ότι υπάρχει "κάτι άλλο" για τον υπολογιστή τους (τι είναι το Linux με ρώτησε σήμερα κάποιος πολύ σοβαρός τύπος). Ακόμα χειρότερα στα επιχειρηματικά περιβάλλοντα όπου ο υπάλληλος θεωρεί ακόμα και την αντικατάσταση του Outlook με webmail κάτι σαν τσεκούρεμα της παραγωγικότητάς του. Και δεν πάω καν να μιλήσω για τα λεγόμενα λογιστικά προγράμματα... Αφ'ετέρου, το lock-in που έχει επιβάλλει η MS στην αγορά είναι σχεδόν αναπόδραστο. Απλά δείτε τους επόμενους δύο μήνες τι καταιγισμός άρθρων, παρουσιάσεων, "ειδήσεων" και δήθεν ανεξάρτητων δοκιμών θα υπάρξουν από περιοδικά, τηλεοράσεις και blogs για τα Windows 8.
Καταρχάς και ο πυρήνας έχει τα μειονεκτήματα του. Σαν μοντέλο ανάπτυξης μου αρέσει περισσότερο αυτό των BSD. Προτιμώ το Linux όμως, εκτός των άλλων και για την άδεια του.
Αν για κάτι δεν ευθύνεται ο πυρήνας, αυτό είναι το Desktop. Τα πάει περίφημα όχι μόνο στους εξυπηρετητές (servers) αλλά πλέον και στα κινητά. Το Android έχει Linux πυρήνα αλλά δεν έχει... xorg και gnome. Για να το χρησιμοποιούν προφανώς εκατομμύρια χρήστες χωρίς πρόβλημα και μάλιστα άσχετοι με υπολογιστές δεν υπάρχει θέμα με τον πυρήνα.
Ο Miguel πάντως θα πρέπει να καταλάβει πως εφόσον ήταν στο Gnome, ευθύνεται και αυτός για τη μη προς τα πίσω συμβατότητα.
Ανακεφαλαιώνοντας, θα έλεγα πως η κοινότητα έκανε τεράστια λάθη τόσο στην κυκλοφορία του KDE 4 όσο και στο Gnome 3. Επίσης, το Gnome 2 είχε κάποια προβλήματα που δυσκόλευαν ακόμα και τους developers των διανομών.
Αυτή τη στιγμή πάντως, μια απο τις πιο δημοφιλείς διανομές (που έχει και τη φήμη της πιο φιλικής διανομής) δεν είναι κατάλληλη για αρχάριους λόγω Unity. Προσωπική μου άποψη. Βάλτε τώρα και το μπέρδεμα με το Gnome 3, προσθέστε και το διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των KDE 4, Cinnamon, Mate, Xfce κλπ. και ο αρχάριος βγήκε νοκ άουτ.
Τέλος, ένας πολύ βασικός λόγος που διώχνει κόσμο απο το Linux είναι η απουσία αξιόλογων παιχνιδιών.
Συμφωνώ. Για να υπάρχουν όμως παιχνίδια, πρέπει να υπάρχει αξιόλογα μεγάλη user base, και φυσικά σταθερότητα...
Όσο για τα λάθη του De Icaza, δεν έχεις άδικο. Του τα είπε χοντρά ο Cox νομίζω για την εποχή που ξεκίνησε το Gnome και τις τεχνικές επιλογές που έκανε τότε. Πιο πρόσφατα συνδέθηκε με το .Net της MS και το Mono. Και τώρα που η MS πετάει το .Net από το παράθυρο θα του μείνει το Mono στο χέρι. Δεν πειράζει. Όλοι κάνουμε λάθη.
@dimitris για το θέμα του πυρήνα δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι άλλά σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! ειδικά αυτή η κατάσταση με τις διανομές δεν πάει άλλο, καλή η ποικιλομορφία αλλά έχει κι αυτή τα όρια της. Διάβαζα στο άρθρο του Διονύση ότι στο fedora άλλαξαν και τη δομή των φακέλων του συστήματος για λόγους απλοποίησης, εντάξει τώρα αυτό μας έλειπε. Προσωπικά βαρέθηκα να είμαι ο beta tester της RedHat ή της Canonical.
1000 φορές windows και να κάνω εύκολα τη δουλειά μου και ας κάνω ένα-δύο format το χρόνο (που αμφιβάλλω κι όλας γιατί τα θεωρώ πλέον πολύ σταθερά) παρά να αλλάζω κάθε 6μηνό διανομή και συνήθειες στο γραφικό περιβάλλον (είμαι υπερβάλλικός αλλά μ' έχει χαλάσει πολύ αυτό το σκηνικό).
Όταν το linux "αποφασίσει" τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει ίσως το δω κι εγώ πιο σοβαρά απ' ότι μια ενασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο μου.
Υ.Γ1. Μιλάω μονο για το linux ως desktop σύστημα που χρειάζεται ένας απλός χρήστης.
Υ.Γ.2. Το .NET δε νομίζω ότι θα το εγκαταλήψει τόσο εύκολα η MS.
Συνήθως όταν ο κόσμος λέει "αποτυχία" του Linux στο desktop αυτό που εννοεί είναι "εμπορική αποτυχία". Και αυτό ακόμα δεν ισχύει τόσο (βλ. κάποια εκατομμύρια desktops/laptops με ubuntu προεγκατεστημένο κάθε χρονιά, τις εγκαταστάσεις KDE σε τράπεζες και σχολεία στη Βραζιλία κλπ), αλλά όταν λέμε αποτυχία εννοούμε "όχι τόσο μεγάλη επιτυχία όσο θα θέλαμε". So what?
Στο κάτω-κάτω τα χρήματα αυτά δεν μπαίνουν στη δική μας τσέπη :P
Προσωπικά αυτό που με ενδιαφέρει και ο τρόπος που μετράω την επιτυχία είναι το κατά πόσο μπορώ να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή μου ευχάριστα και αποδοτικά. Αν κάποιος δει τα πράγματα έτσι, τότε δεν υπάρχει αποτυχία ή επιτυχία, μόνο bugs σε bugtrackers. Όλα τα άλλα είναι συζήτηση άνευ ουσίας IMHO.
Έτσι νόμιζα και 'γω , μέχρι που ήρθαν τα ανήψια μου (τρίτη και δευτέρα δημοτικού) στο γραφείο μου , και κάθησαν στον υπολογιστή μου που έχω βάλει ubuntu 12.04 με unity. Τα παιδιά μπαίνουν από μικρά , στο φορητό της αδελφής μου (που έχει βέβαια παράθυρα). Τους πρότεινα να τους δείξω και έκπληκτος είδα , πως κατάλαβαν αμέσως πως δουλεύει (από μόνοι τους) , είχαν ανοίξει το firefox, και χαμογελαστά μου λέει ο μεγάλος "κατάλαβα". Νομίζω πως εδώ ισχύει η παροιμία "από μικρό και τρελό μαθαίνεις την αλήθεια".
Α , και κάτι άλλο. Τώρα που υπάρχει μια αριστερή παράταξη , που υποστηρίζει την κυβέρνηση , είναι ευκαιρία να προωθήσουν το ανοιχτό λογισμικό στα σχολεία (γιατί στην δημόσια διοίκηση δεν υπάρχει ελπίδα).
Διάβασα το άρθρο του Miguel de Icaza και όλη τη σχετική συζήτηση.
Τι σημαίνει "αποτυχία" του Linux στο Desktop. Ελάχιστος αριθμός χρηστών που το χρησιμοποιούν; Εμπορική" αποτυχία;
Αυτό που αναφέρουν αρκετοί στις απαντήσεις είναι επιχειρήματα σε τεχνικά θέματα, που ενδιαφέρουν τους developers.
To Desktop όμως έχει να κάνει με τον νεοεισερχόμενο, τον αρχάριο χρήστη που απλά θέλει να κάνει τη δουλειά του. Να "παίξει" multimedia, να σερφάρει,
να χρησιμοποιήσει twitter, youtube, facebook και να χρησιμοποιήσει και εφαρμογές γραφείου, να διαβάσει και να στείλει emails.
Αυτό κάνουν οι περισσότεροι χρήστες των Windows. H πλειονότητα δεν χρησιμοποιεί καν εφαρμογές γραφείου. Απλά σερφάρει και στέλνει email χρησιμοποιώντας τον Firefox.
Οσον αφορά την εγκατάσταση του λειτουργικού (όποιο και αν είναι αυτό, windows, Linux κλπ) δεν την κάνουν οι αρχάριοι, το λειτουργικό έρχεται έτοιμο με τον υπολογιστή.
Αυτός είναι και ο πρώτος και πιο βασικός λόγος της μη εμπορικής επιτυχίας του Linux στο Desktop. O χρήστης χρησιμοποιεί αυτό που του προσφέρεται και δεν τον ενδιαφέρει να μάθει ότι υπάρχει και άλλο, πιο σταθερό κλπ
Εδω δεν φταίει το Linux αλλά η συμφωνία με τη Microsoft να έρχονται οι φορητοί και υπολογιστές γραφείου με προεγκατεστημένα Windows.
Και μη πει κάποιος οτι έρχονται απο κάποιους πωλητές με Linux. Αυτοί είναι ελάχιστοι.
Δεύτερος λόγος είναι η πολιτική, οι επιλογές, μεγάλων διανομών, παικτών στο χώρο του Linux. Π.Χ. Προσωπικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου αρχάριο χρήστη. Έχω και ubuntu εγκατεστημένο και πάντα προέτρεπα τους αρχάριους χρήστες να χρησιμοποιήσουν αυτό για να έλθουν σε επαφή με το Linux.
Μετά όμως απο το Unity δεν το χρησιμοποιώ πλέον. Δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω σκεφτείτε τον αρχάριο χρήστη. Αυτή είναι η απλή αλήθεια.
Η φιλοσοφία του Linux όπως ξεκίνησε ήταν πάντα η ελευθερία του κώδικα, η δυνατότητα αλλαγών, η προσαρμοστικότητα, η ποικιλία διανομών κλπ
Μετά από δέκα, δεκαπέντε χρόνια, με την αύξηση των χρηστών Linux, εταιρίες άρχισαν να το χρησιμοποιούν στις συσκευές τους, κινητά, TV (π.χ. η LG έχει Linux στις τηλεοράσεις της)
Τότε μεγάλοι διανομείς Linux σκέφτηκαν να το παίξουν Μιcrosoft, με ποια έννοια. Λένε αφού έχουμε πλέον ένα μεγάλο κομμάτι από τη πίτα του Linux, ας κατευθύνουμε τους χρήστες μας εκεί που θέλουμε ώστε να έχουμε και εμπορική επιτυχία, (που είναι θεμιτό). Ομως δεν τους βγήκε ή δεν τους βγαίνει μεχρι στιγμής.
Οι χρήστες διαφωνούν, δεν τους αρέσει, τους δυσκολεύει το Unity.
Είπαμε και στην αρχή, οι χρήστες θέλουν Desktop που να κάνουν εύκολα τη δουλειά τους και οχι να τους δυσκολεύει.
Θα μάθουν και αυτοί. Οι άλλοι Microsoft, Apple, είναι επαγγελματίες και ξέρουν τι επιλογές κάνουν. Εξάλλου και αυτοί έχουν κάνει λάθη (βλέπε vista, αποτυχία)
Οσον αφορά την επιτυχία σε σχέση με τον αριθμό των χρηστών, θα πρέπει να εξετάσουμε τον όρο "επιτυχία" όχι σε σχέση με τα Windows αλλά με το ίδιο το Linux. Θεωρώ ότι όλο και περισσότεροι χρήστες, γνωρίζουν πλέον και έρχονται στο Linux χρησιμοποιώντας το παράλληλα με τα windows (dual boot).
Τις ίδιες εμπειρίες (με τον smooth) είχα και γω με τους γιους μου, που κάθησαν στον Η/Υ με slackel και ubuntu και χωρίς να τους πω τίποτε μονο πως δουλεύει το ποντίκι. Και το χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα μετά από πολλά χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Πρόσφατα, το ίδιο και με τα ανήψια μου τεσσάρων και έξι χρονών. Τα παιδιά έχουν το χάρισμα να ανακαλύπτουν μόνα τους κατα που πέφτουν τα παιχνίδια
Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος και υπάρχει αισιοδοξία ....
Εκτός από τα παιχνίδια υπάρχουν κι άλλες δύο κατηγορίες εφαργμογών που "κλειδώνουν" τους χρήστες στα Windows και στο OS X και για τις οποίες δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο linux, αυτές είναι οι εφαρμογές γραφικων (photoshop, fireworks κτλ) και οι εφαρμογές CAD (Autocad, Archicad,κτλ) τα αντίστοιχα τους στο linux νομίζω πως χρειάζονται αρκετή δουλειά ακόμα.
Μαθαίνεις > Πειραματίζεσαι > Μαθαίνεις περισσότερα > Εξελίσσεσαι και πάει λέγοντας.... Αυτό είναι το Linux για μένα. Unity, Gnome, xfce, openbox με όλα δουλεύω άνετα, γιατί όλα είναι θέμα συνήθειας.
Τα παιδιά που αναφέρετε είναι πράγματικά μια διαφορετική περίπτωση. Το πρόβλημα όμως είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κινουν και την αγορά είναι εδώ και χρόνια μαθημένοι με έναν συγκεκριμενο τρόπο δουλειάς (Windows). Δεν βγαίνουν εύκολα απο τις συνήθειες τους. Και απο την άλλη ένα παιδί θα χρειαστεί παιχνίδια κάποια στιγμή...
Το Linux πάντως είχε την ευκαιρία του την εποχή των Vista και την έχασε. Κατα την ταπεινή μου άποψη θα έχει και άλλη μια ευκαιρία και μάλιστα πιο μεγάλη με τα Windows 8.
Προσωπικά κάνω μια χαρά τη δουλεία μου με το Xfce και για τα απολύτως βασικά με καλύπτει ακόμα και ο Fluxbox...
Ο μόνος λόγος (τώρα που το ξανασκέφτηκα) που το Linux δεν χρησιμοποιείται πολύ είναι η αμάθεια και η ημιμάθεια... Οι περισσότεροι δεν το έχουν καν ακουστά, και οι υπόλοιποι είναι λάθος πληροφορημένοι... Ένας φίλος μου μού είπε να μην χρησιμοποιώ ελεύθερο λογισμικό γιατί κρύβει πολλούς ιούς!!! Ένας άλλος πίστευε ότι τα Linux δουλεύουν μόνο από γραμμή εντολών!!! Για όνομα του Θεού!!!
Τώρα με τα Windows 8 θα γίνει το εξής: Φανταστείτε στο παρακάτω βίντεο ότι οι Sith είναι το Linux και οι Jedi τα Παράθυρα: http://www.youtube.com/watch?v=bVyJP92TiVg
And now,
finally,
We Have Returned!
XD...
Συμφωνώ, αυτό έχει συμβεί και σε εμένα, smooth. Αν δείξεις ένα διαφορετικό περιβάλλον (και το Unity είναι πολύ διαφορετικό) έναν χρήστη Windows μπορεί να ξυνίσει.
Αν όμως το δείξεις σε έναν νέο χρήστη, που δεν χρησιμοποιεί χρόνια Windows ή OSX, τότε δεν έχεις πρόβλημα. Δεν χρειάζεται καν να τους εξηγήσεις που είναι το κάθετι ή πως δουλεύει.
Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της "αδράνειας" που ανέφερα πιο πριν.
Μην τα βλέπεις τόσο μαύρα. Το νόημα της συζήτησης είναι ακριβώς να δούμε τι έγινε και τι δεν έγινε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι π.χ. εγώ, εσύ, ο dsyrmalis ή ο pkt δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το desktop μας στο Linux. Μια χαρά είναι και το KDE του Mageia που έχω μπροστά μου (το ίδιο πιστεύουν ότι τους ρωτώ και 10 επαγγελματίες που δουλεύουν στο ίδιο περιβάλλον που τους έχω εγκαταστήσει) μια χαρά είναι και το Unity στο laptop μου.
Το ερώτημα είναι, όπως λέει ο pkt, τις πταίει για την εμπορική αποτυχία. Δηλαδή γιατί δεν έχει φτάσει στο 10 ή στο 20% στους "απλούς χρήστες".
Ενώ συμφωνώ με τα υπόλοιπα, εδώ θα διαφωνήσω. Οι εφαρμογές γραφείου, δηλαδή το MS Office και το Outlook είναι βασικά εμπόδια για το Linux.
Τα χρησιμοποιούν όλοι σχεδόν στις επιχειρήσεις (βασικός παράγοντας δεν συμφωνείς;) και δυστροπούν σε οτιδήποτε διαφορετικό.
Αυτή είναι μεγάλη αλήθεια. Τα preinstalled/OEM μηχανήματα με Windows είναι μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας. Πρέπει όμως να εξετάσουμε και το γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση. Γιατί π.χ. πας στο Πλαισιο και όλα μα όλα τα PC/laptop είναι preinstalled με Windows; Δεν φτάνει να πεις ότι είναι η πολιτική της MS (παροχές κοκ). Αν μπορούσε το Χ κατάστημα θα έβαζε για πώληση και ένα μηχάνημα με Linux. Φτηνότερα θα του ερχόταν. Το θέμα είναι γιατί δεν το κάνει.
Σου προτείνω να το ξαναδείς το θέμα του Unity. Νομίζω ότι έχει παρεξηγηθεί και λοιδορηθεί μέχρι αηδίας ενώ είναι μια πολύ καλή προσπάθεια να φτιαχτεί κάτι καλύτερο από αυτό το "κενό πράγμα" που λέγεται Gnome Shell.
Εδώ δεν συμφωνώ. Για να μπορέσεις να διαδοθείς και να φτάσεις σε εκατομμύρια κόσμου (αφού γι' αυτό μιλάμε σε αυτό το thread) χρειάζεσαι και τις εταιρείες. Και δεν είναι κακό να προσπαθούν να βγάλουν χρήματα.
Συμφωνώ απόλυτα. Γι' αυτό λέω ότι υπάρχει ελπίδα για αισιοδοξία. Απλώς χάθηκαν πολλές ευκαιρίες.
ίσως πράγματι να βλέπω το ποτήρι μισοάδειο αλλά για φανταστείτε να μην υπήρχε αυτός κατακερματισμός
δυνάμεων, αυτή τη στιγμή ένας νέος χρήσης που θέλει να "μάθει" ας το πούμε έτσι απλά το linux και ξεκινάει από το ubuntu, όταν βρεθεί μπροστά στο opensuse πως θα του φανεί; θα πω την προσωπική μου αντίδραση όταν ξεκίνησα... ένιωθα σαν να μην είχα καταφερει τιποτα κάθε φορά που δοκίμαζα άλλη διανομή.
Μαθαίνει ο αρχάριος ενθουσιασμένος να κάνει εγκατάσταση των πακέτων π.χ στο debian και πάει να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια fedora, ξανά απογοήτευση... και άντε να δεχτώ τον τρόπο διαχείρησης των πακέτων μέσα από το terminal να διαφέρει από διανομή σε διανομή αλλά τουλάχιστον ας υπήρχε ένα δυνατός πίνακας ελέγχου που θα ήταν κοινός σε όλες τις διανομές, αυτή τη στιγμή η μόνη σοβαρή προσπάθεια για έναν πλήρη πίνακα ελέγχου που έχει γίνει είναι από το suse με το yast.
Για να το πω πιο απλά δλδ. πιστεύω πως ένα από τα μεγάλα ατού του linux που είναι η πολυποικιλότητα του
είναι και η αχίλλειος πτέρνα του.
Ο κατακερματισμός των διανομών πάντως όπως και ο κατακερματισμός των διαχειριστών παραθύρων θα συνεχίσει να υφίσταται ακόμα και αν αναλάβει δικτατορικά τα Gnome και Kde ο ίδιος ο Linus. Τόσο οι χρήστες όσο και οι προγραμματιστές Linux (ακόμα και αν γενικά είμαστε συντηρητικοί) στο θέμα του λογισμικού είμαστε κάπως αναρχικές και ιδιόρρυθμές φύσεις. Όλο κάτι θα μας φταίει, όλο κάπου θα διαφωνούμε και η κατάσταση θα συνεχίζεται ως έχει. Μπορεί όμως να βελτιωθεί κάπως αν υπάρξει μια συνεννόηση σε κάποια βασικά ζητήματα.
Τελευταία σκέφτομαι και κάτι άλλο. Μήπως τελικά θα ήταν καλύτερα να μην είχαμε τόσο συχνά νέες εκδόσεις των διανομών;
Λίγο offtopic αλλά χαίρομαι που σε ένα τέτοιο ζήτημα γίνεται μια συζήτηση επιπέδου μεταξύ μας. Σε άλλες εποχές θα είχαμε "σκοτωθεί". Και βάζω μέσα και τον εαυτό μου.
Δεν έχω μεγάλη εμπειρία ως προς τις πολλές διανομές ή τα KDE - GNOME - Unity και μπλα μπλα μπλα .... αλλά ναι σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι πολλές διανομές αλλά και τις διαφορές που έχουν τα διάφορα γραφικά περιβάλλοντα. Έχω βάλει μερικές διανομές από περιέργια αλλά δε διάβασα και κάπου ή δε βρήκα εύκολα γιατί να προτιμήσω το τάδε κέλυφος αντί του τάδε. Τι φταίει σε αυτό ; Για εμένα δε φταίει κάτι απαραίτητα.Άλλωστε αυτό είναι και το ωραίο , διαβάζεις , μαθαίνεις , αποφασίζεις και πάλι τα ίδια. Το λάθος νομίζω όμως για το μέσο χρήστη βρίσκεται στο ότι οι πιο πολλοί μιλάνε με φανατισμό για τη διανομή που χρησιμοποιούν και όχι με επιχειρήματα. Έτσι άντε να καταλάβεις γιατί αυτό και όχι το άλλο.Επίσης το πιο βασικό είναι ότι πλέον κανείς δε κάθεται να διαβάσει κατά μέσο όρο πάνω από 3 γραμμές ( όχι κώδικα lol ) έστω πληροφορίες , απλά διαβάζει τίτλους και αυτό νομίζω πως δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Οπότε θεωρώ κάπως καταδικασμένο το όλο θέμα παρότι είμαι γενικά αισιόδοξος.
Άρα όπως λέει και ο dimitris , αποφασίστε ποιες 2-3 διανομές θα λέμε "linux" για τον απλό λαό και ας ρίξουμε τη δουλειά εκεί.
Κάτι άλλο που δεν υπόθηκε και νομίζω όμως πως το ζητάνε πολλοί νέοι χρήστες είναι μια κάπως ( μη με φάτε ) πιο φιλική διανομή για τη μετάβαση των χρηστών από windows σε linux. Τι εννοώ ; Πάλι μη με φάτε ! Θεωρώ πως θα ήταν εύκολο να γίνεται μια μετάφραση κάποιων λέξεων που είναι κοντά στα windows. Για παράδειγμα να έχουμε μια νέα κατηγοριοποίηση του μενού των linux που να είναι πιο κοντά στα windows. Όχι να λέμε και στο linux πίνακα ελέγχου , αλλά ας δούμε το άλλο. ´Εβαλα 3 φίλους μου που ξέρουν αγγλικά , να μου βρούν που αλλάζει στο ubuntu η ανάλυση της οθόνης . Ενώ όλοι έφτασαν μέχρι το system -> πήγαν και στις δύο επόμενες επιλογές αλλά άργησαν για την υπομονή τους οι δύο να βρούν ότι πάμε τελικά monitors. Μη βλέπετε τη δική σας υπομονή , του απλού χρήστη είναι μικρή. Οπότε ξέρω και εγώ , ας γίνουν κάποιες λέξεις - κατηγοριοποιήσεις πιο κοντά στο μέσο χρήστη , όχι του μενού applications αλλά του μενού system για το νέο χρήστη που και καλά θέλει να την ψάξει.
Τέλος κάτι χαζά που εμένα μου έσπαζαν τα νεύρα. Ενώ είχα αρκετά χρόνια τα fedora και ubuntu σε ελληνικά γιατί με βόλευαν , όταν ήθελα να την ψάξω λίγο με εντολές κλπ όλα καλά. Όταν ήθελα όμως να αλλάξω κάποια δικαιώματα σε φακέλους στην επιφάνεια εργασίας και έδινα :
cd Επιφάνεια Εργασίας
δεν μπορούσα να μπω στο κατάλογο αυτό.
Μετά δώστου :
cd Desktop
και πάλι τίποτα ε ...... καταλαβαίνεται .....
Θα μου πεις χαλάστηκες ; Προσωπικά εγώ καθόλου , ίσα ίσα γέλαγα που κολλάμε πολλές φορές με τα απλά.
Για φανταστείται έναν νέο όμως χρήστη που μόλις άφησε τα πλυχρησιμοποιημένα του windows ;
Τέλος ας μη ξεχνάμε πως κάποιος που έρχεται από ένα άλλο λειτουργικό θέλει το νέο του λειτουργικό να το καταλαβαίνει γρήγορα - απλά - γρήγορα - και απλά.
Σϊγουρα στο linux γίνονται όλα γρήγορα χωρίς να κολλάνε ( γιατί πολλοί ακούνε για τα καλά του ) αλλά δύσκολα κάποιος νέος το παραμετροποιεί ( χωρίς να διαβάσει - γιατί δε θέλει ( κακώς βέβαια ) αλλά έτσι είναι)
για να το φέρει στα μέτρα του.Και αν δεν βρεί και κάποιο driver ε μας βρίζει για μια ζωή.
Προσωπικά αγαπώ το ψάξιμο , να ψάχνω κάτι που δε βρίσκω και τελικά όχι πάντα να το βρίσκω , να διαβάζω για να μάθω , να δοκιμάζω και να προσπαθώ. Μπορόυν όλοι να το κάνουν αυτό ;
Στο μονο πράγμα που υστερεί το linux είναι τα γραφικα (σε επιπεδο drivers) και οι εκτυπωτές. Προσωπικά ποτέ δεν αντιμετώσισα πρόβλημα με τα γραφικά περιβάλλοντα GNOME ή KDE. Το τελευταίο δεν το χρησιμοποιώ γιατί το μηχανάκι desktop είναι πανάρχαιο και στο laptop προτιμώ κάτι πιο ελαφρύ. Το GNOME Shell πιστεύω ότι είναι παρεξηγημένο. Απλά είναι κάτι διαφορετικό. Και οι περισσότεροι δεν έχουν όρεξη να ασχοληθουν. Λαθος κατά την γνώμη μου.
Να θυμόμαστε ότι το linux δεν είναι windows. Ειναι εθελοντικό και πειραματικό έργο (δείτε τις άδειες χρήσεις των διαφόρων προγραμμάτων και θα καταλάβετε τι εννοώ, ιδίως του kernel). Το 95% του ελεύθερου λογισμικου βασίζεται στον εθελοντισμό, ακόμα και το GNOME!!. Είναι εγωιστικό και υποκριτικό να ζητάει κανείς απο έναν εθελοντή να πραγματοποιήσει τα θελήματα των αλλων. Μπορεί να υπάρξει συζήτηση αλλά στο τέλος θα επικρατήσει η γνώμη του δημιουργού! Το βλέπω λογικο! Για οποιον διαφωνεί υπαρχουν τα forks!! Αυτό ηταν, αυτό είναι και αυτό θα έιναι το linux!! Τα περισσότερα έργα ελεύθερου λογισμικου βασίζονται στην θέληση του δημιουργόυ τους. Θέλω να πω ότι υπάρχει έντονο το στοιχέιο του εγωϊσμού και του υποκειμενισμού. Ποσες φορές ο Linus δεν έχει δώσει μάχες για να περάσει το δικό του???
Εν κατακλείδι θεωρώ αυτές τις συζητήσεις ανούσιες. Το linux δεν θα γίνει ποτέ εμπορικό προίον. Δεν ειναι η φύση του τέτοια. Δεν δημιουργήθηκε γι'αυτό το σκοπό. Η REDHAT εχει πιάσει το νόημα και κερδίζει λεφτά. Πως? Προσφέροντας υπηρεσίες και όχι προιόν ( εντάξει, εχει το enterprise, αλλά κερδίζει λεφτά μεσω των υπηρεσιων που προσφέρει, όχι μέσω του ίδιου του linux ως εμπορικό προιον, σε αντιθεση με τη microsoft).
Οσο για το desktop, θεωρώ οτι το UBUNTU είναι υπέραρκετο για όλους τους αρχάριους! Πραγματι, ειναι ξεφτιλα να το χρησιμοποιήσει κάποιος. Εγω προσωπικά το βαριέμαι αφάνταστα. Τοσο έυκολο, τοσο δεδομένο... Και ο λόγος που δεν εχει επικράτήσει δεν είναι εξαιτίας του Unity, αλλά επειδή η παγκόσμια αγορά δεν έχει κανόνες και ο ανταγωνισμός τεράστιος και αθέμιτος πολλές φορές. Και τα λεφτά πολλά!!
Αυτά.
Ρε Μιτσάρα, από που και ως που οι εκτυπωτές, που σε Windows πρέπει να ψάξεις και να κατεβάσεις τους drivers, και μετά να βρεις πως να τους εγκαταστήσεις, ενώ σε linux συνδέεις τον εκτυπωτή και μέσα σε δευτερόλεπτα είναι ετοιμος?
Επίσης, έχει δει κανείς κάτι βίντεο για τα Windows 8? Εγώ, πάντως, νομίζω πως μοιάζουν στο Ubuntu (με Unity...).
Δὲν ξέρω πῶς ἔχει διαμορφωθεῖ ἡ κατάσταση μὲ τοὺς νεώτερους ἐκτυπωτές, μιᾶς καὶ τόσο στὸ σπίτι ὅσο καὶ στὸ γραφεῖο ἔχω ἐκτυπωτὴ Laserjet τῆς Hewlett-Packard μιᾶς κάποιας (ἀρκούντως ὑπολογίσιμης) ἡλικίας... Τοῦ γραφείου δὲν μὲ προβλημάτισε ποτέ: Εἶναι ὁ 5000 (μὲ δυνατότητα ἐκτύπωσης καὶ σὲ μέγεθος χαρτιοῦ Α3). Ἀλλὰ στὸ σπίτι μοῦ βγῆκε τὸ λάδι νὰ κάνω τὸν 1000άρη νὰ λειτουργήσει. Ὄχι μόνο τὴν πρώτη φορά, ἀλλὰ κάθε φορὰ ποὺ ἄλλαζα διανομή (συνήθεια ποὺ τὴν ἔκοψα τὸν τελευταῖο ἑνάμιση χρόνο, λόγῳ βολέματος μὲ τὸ Arch).
Εἶναι γεγονὸς ὅτι στὸ θέμα τῆς ὑποστήριξης τοῦ hardware τὸ Linux βρίσκεται ἀκόμα πίσω (ἂν καὶ ὄχι τόσο, ὅσο παλιότερα) σὲ σχέση μὲ τὴ Microsoft - χωρὶς νὰ «φταίει» ὁ πυρήνας ἢ οἱ developers, παρὰ μόνον οἱ ἑταιρεῖες ποὺ ἐπιμένουν νὰ εἶναι δεμένες στὸ ἅρμα τῆς M$ καὶ νὰ ἀγνοοῦν τὸ (μικρὸ καὶ χωρὶς περιθώρια κέρδους) κομμάτι τῆς ἀγορᾶς ποὺ ἀντιπροσωπεύει τὸ Linux.
Ἀλλὰ εἶμαι κι ἐγὼ τῆς ἄποψης ὅτι τὸ μικρὸ μερίδιο στὴν πίτα ποὺ λέγεται «desktop συστήματα» (ποὺ δὲν εἶναι πιὰ 1% - ἔλεος μὲ αὐτὸ τὸ παραμύθι ποὺ βασίζεται σὲ ἔμμεσες καὶ ἀναξιόπιστες μετρήσεις ἑξαετίας καὶ βάλε!!!) πρέπει νὰ ἐνδιαφέρει μόνο τὶς ἑταιρεῖες ποὺ κινοῦνται στὸν χῶρο (Canonical, Novell, RedHat...). Τὸ Linux δὲν εἶναι ἕνα ἀκόμη ἐμπορικὸ προϊόν, ἀλλὰ κάτι πολὺ παραπάνω - ἀντιπροσωπεύει τὸ ΕΛ/ΛΑΚ καὶ κρύβει πίσω του ἕνα ἐναλλακτικὸ μοντέλο κοινωνικῆς δομῆς, οἰκονομικῆς ἀνάπτυξης, τρόπου ζωῆς, κοσμοθεωρίας κ.λπ. Ἀντιπροσωπεύει τὴν ἐλεύθερη καὶ χωρὶς παρωπίδες σκέψη - καὶ αὐτή, δυστυχῶς, σὲ ὅλες τὶς ἐποχὲς ἦταν κτῆμα μιᾶς ἀπελπιστικὰ μικρῆς μειοψηφίας. Πολὺ μικρότερης ἀπὸ τὸ ὑποτιθέμενο ποσοστὸ χρηστῶν Linux (1%). Γιὰ νὰ αὐξηθεῖ αὐτὸ τὸ ποσοστό, θὰ πρέπει να γίνει στροφὴ πρὸς τὴν ἐμπορικότητα, μὲ ὅ,τι αὐτὸ συνεπάγεται γιὰ τὸν προαναφερθέντα ἐναλλακτικὸ τρόπο σκέψης καὶ ζωῆς.
Κι εγώ έχω laserjet 1010 αλλά πάντα λειτουργούσε αμέσως(εκτός και αν το CUPS δεν ήταν εγκατεστημένο...). Κι αφού δεν αντιπροσωπεύουμε το 1%, τότε πόσο το κόβεις cyrus? Είμαι περίεργος να μάθω πόσοι πιγκουίνοι υπάρχουν τελικά...
Εκατομυρια.... :D
Εγω πάντως με τους εκτυπωτες έχω πρόβλημα. Εκτός της HP ( που σχεδόν όλοι έχετε, τυχαίο??), με τις υπόλειπες μάρκες υπάρχει θέμα. Στον χώρο εργασίας μου όλοι οι εκτυπωτες είναι Lexmark. Αδύνατον να εκτυπώσω από το laptop μου. Φέρει archlinux... και ναι, πρόδωσα την πίστη μου στο debian!! (άσχετο).
Το κινητό μου όμως που έχει android εκτυπώνει μια χαρά!!! Τυχαίο??? Τέσπα. Αυτά.
Υ. Σ Αν οι mod πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αναγράφονται μάρκες ας τις σβήσουν. Και είναι τυχαία παραδείγματα. Υπάρχουν και άλλες μάρκες που δεν δουλεύουν.
Ο 1010 δεν είχε ποτέ πρόβλημα.Αντίθετα, ο 1000 ήταν (και είναι) από τα ελάχιστα μοντέλα της HP που χρειάζονται proprietary plug-in. Μπορεί και τα δύο μοντέλα να φαίνεται ότι ανήκουν στην σειρά 1000, αλλά έχουν εντελώς διαφορετικούς drivers.
Όσο για το ποσοστό σε επίπεδο χρηστών.... Τι να πω... Παραμένει άγνωστο καθώς δεν μπορούν να γίνουν άμεσες μετρήσεις. Δύο δείκτες, που δεν είναι αξιόπιστοι ούτε κατά διάνοιαν, είναι οι πωλήσεις, τώρα που άρχισαν να διατίθενται στην αγορά μηχανήματα με προεγκατεστημένο Linux, και οι ενδείξεις από το internet, όπου, όμως έχει να γίνει συστηματική καταγραφή κάτι χρόνια τώρα. Το 1% πάντως, που είχε προκύψει από τον δεύτερο δείκτη προ εξαετίας και βάλε, έχει σίγουρα αυξηθεί: το βλέπουμε και μόνοι μας, αν κοιτάξουμε γύρω μας. Πόσοι φίλοι και γνωστοί που σήμερα έχουν ( και) Linux είχαν πριν από έξι χρόνια;
Ο editor δεν υποστηρίζει πολυτονικό σύστημα. Αν επιθυμείτε να είναι ευανάγνωστα τα μηνύματα σας παρακαλώ αποφύγετε το..
Το μέγα κακό του Linux είναι πως δεν υπάρχει καθόλου σταθερότητα!Κάθε 3-4 μηνες πρέπει να κάνεις format ,ώστε να έχεις την πιο πρόσφατη έκδοση χωρίς προβλήματα & συνήθως κάθε νέα έκδοση το γραφικό περιβάλλον έίναι κάπως πιο διαφορετικό!Καλήτερα να υπήρχε μια διανομή παρά 600+ που η καθεμία έχει τα δικά της + & - !Οι LTS εκδόσεις που βγάζει η Canonical στην Ubuntu κάθε 2 χρόνιαψ ,όταν πρωτοβγαίνουν έχουνε συνήθως απίστευτα προβλήματα & πρέπει να περιμένεις να βγει η 04.2 μπας και έχει διορθωθεί.Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα την Ubuntu 12.04.1 ,άλλα όταν έβαλα στο Notebook μου τη 12.04 ,είχα πολλά προβλήματα σε βαθμό που αναγκάστηκα να βάλω πάλι Windows XP ,μιας και δεν βρήκα μια διανομή που να παίζει καλά!Στα υσχηρά Desktop PCs δεν υπάρχει 1 γραφικό περιβάλλον που να είναι όμορφο & ταυτόχρονα απλό !Στα μαγαζία οι υπολογιστές που έχουν οι εργαζόμενοι δεν έχουν για πλάκα XP !Στα XP τότε η Microsoft κατάφερε να φτιάξει κάτι όμορφο,άλλα να μην θέλει και Dual Core για να παίξει.Όταν βγήκε το KDE 4x ,ήταν τότες που άρχησαν να κυκλοφορούν τα Vista & τώρα δεν νομίζω σε όψη να έχει διαφορά το KDE 4.7 με το περιβάλλον των Seven .Το Gnome-Shell είναι αδικιμένο !Οκ είναι πιο βαρύ από το 2 ,άλλα σχέση με τα υπόλιπα είναι καλήτερο!
Καλησπέρα..
Για μένα το πρόβλημα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το linux desktop δεν μπόρεσε να μπει δυναμικά στους χώρους εργασίας.
Και πριν από κάποια χρόνια αυτό συζητούσαμε στην dte και το συζητούσαμε και εδώ .. Ο κόσμος χρησιμοποιεί αυτό που του βρίσκεται πιο εύκαιρο.
Αν στην δουλειά του έχει εγκατεστημένα windows, και τα έχει σε πολλές περιπτώσεις γιατί δεν γίνεται αλλιώς, ( βλ αρχιτεκτονικά γραφεία με τα cad, γραφίστες φωτογράφους με το photoshop illustrator κτλ), τότε και στο σπίτι του θα προτιμήσει αυτό ξέρει ήδη, ( και δεν είναι εδώ το θέμα μας αν το εμπιστεύεται).
Σε αυτό παίζει τεράστιο ρόλο το μάρκετινγκ επίσης. Πότε προέβαλαν αποτελεσματικά τον εαυτό τους οι ομάδες ανάπτυξης των διανομών;
Αν εξαιρέσουμε τον Shattleworth που έριξε χρήμα, ( και όχι τόσο πολύ αν το καλοσκεφτούμε) στο Ubuntu, ποια άλλη διανομή έχει διαφημιστεί, προωθηθεί, πλασαριστεί και προσφέρει υποστήριξη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες;
Καμία.Ο κόσμος έχει μάθει να λειτουργεί με συγκεριμένους τρόπους. Κάποτε είχα γράψει εδώ σε αυτό το περιοδικό, οτι η λέξη "κοινότητα" δεν πρέπει να σημαίνει χωριό. Ναι δεν πρέπει.. και νομίζω το λίνουξ το έφαγε ο αντικομφορμισμός του και η εσωστρέφεια του.
Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά, γιατί η πιάτσα έχει χώρο για όλους. Αυτό που χρειάζεται είναι εκ νέου δυναμική προώθηση, ιδιαίτερα εκεί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, π.χ δημόσιο, σχολεία κτλ και φυσικά να βρεθεί κάποιος τρόπος, μέσω συμφωνιών προφανώς, για να μπορούν να τρέχουν πάνω σε λίνουξ όλες αυτές οι εφαρμογές που τώρα δεν υπάρχουν.. δηλαδή, cad,photoshop, και λοιπά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, τα προγράμματα ήχου, πολυκάναλα κτλ. Να βγάλουν port οι εταιρίες που τα παράγουν και για πλατφόρμα λίνουξ.. Τότε ο κόσμος θα το προτιμήσει ανεπιφύλακτα γιατί είναι σίγουρα πιο σταθερό και εύχρηστο..
Marlene, η Red Hat για παράδειγμα έχει ρίξει πολύ χρήμα στο Linux και υποστηρίζει επαγγελματικά επιχειρήσεις τεραστιων μεγεθών. Πχ τα χρηματιστήρια. Αυτό που λείπει είναι εφαρμογές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (λογιστικές, cad κλπ). Εδώ είναι και θέμα των ίδιων των εταιρειών που δημιουργούν λογισμικό να αποφασίσουν να κάνουν port τα προγράμματα τους στο Linux. Δεν γίνεται προς το παρόν ή γίνεται με αργούς ρυθμούς λόγω μεριδίου στην αγορά. Εδώ υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν συνήθως αρχαίους υπολογιστές (μερικές τρέχουν ακόμα DOS) και δεν μπορούν να τρέξουν βαριά περιβάλλοντα όπως το KDE, Unity, Gnome 3 κλπ. Σκέψου δηλαδή απο το Linux να ξέρουν μόνο το Ubuntu και τελικά να μη μπορούν να το εγκαταστήσουν ή τέλος πάντων να το εγκαταστήσουν και να τρέχει πολύ αργά. Εδώ βέβαια είναι και θέμα άγνοιας των εργοδοτών-υπαλλήλων.
Ποιος ο λόγος να γυρήσουν σε GNU/Linux αν κάνουν μια χαρά την δουλέια τους με τα Windows XP (για Vista ή Seven δεν το συζητώ!Ελάχιστες εταιρίες κάνανε ΑναβάΘμΗσΗ
Αυτό το "μια χαρά" είναι πολλές φορές πειρατικά αντίγραφα τα οποία μετά απο λίγο γεμίζουν ιούς και κακόβουλο λογισμικό γενικότερα, χάνουν δεδομένα και συνήθως σέρνονται αφού πρέπει οι ιδιοκτήτες να αγοράζουν και Anti- Virus προγράμματα κλπ. Κινδυνέουν και με ένα γερό πρόστιμο αν ελεγχθούν για τη γνησιότητα τους.
Αν τώρα το λογισμικό αγοράστηκε νόμιμα ανεβάζουν τα λειτουργικά έξοδα τις επιχείρησης τους και φυσικά ισχύουν και τα παραπάνω για ιούς κλπ. Προσωπικά πιστεύω πως αν μια επιχείρηση δεν χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα (πχ cad) δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιεί Windows.
Οι αρχάριοι χρήστες είναι πολύ περισσότεροι από τους σχετικούς. Οι αρχάριοι χαρακτηρίζονται από ανασφάλεια στις αλλαγές του λειτουργικού τους συστήματος. Καταρχήν δεν ξέρουν τι είναι λειτουργικό σύστημα.
To Linux θέλει υπομονή. Θέλει ανοιχτό μυαλό και προπαντός θέλει να κερδίζει μάχες με το κατεστημένο και τις δήθεν νόμιμες μονοπωλιακές πολιτικές των μεγάλων εταιρειών, που το συναγωνίζονται.
Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα δύο λειτουργικά. Αυτό που του λείπει δεν αφορά το τεχνικό μέρος, το οποίο είναι αρτιότατο, αλλά η κοινωνική του πλευρά. Για να διαδοθεί κάτι θα πρέπει να είναι ευρύτερα γνωστό. Μία παγκόσμια ή εθνική καμπάνια διαφήμισης με την βοήθεια χορηγών θα ήταν μία καλή αρχή. Για παράδειγμα η πώληση παλιών ή μεταχειρισμένων desktop ή notebook σε πολύ χαμηλές τιμές και με προ-εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα, από την τοπική κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού, θα ότι καλύτερο ειδικά σε αυτή την εποχή της κρίσης.
Με άλλα λόγια το Linux θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα ίδια όπλα με αυτά των δύο μεγάλων εταιρειών, αλλά με έξυπνο, νόμιμο και απόλυτα προσαρμόσιμο τρόπο στις σημερινές ανάγκες των χρηστών και τις εποχής μας.
Πρέπει να κερδηθεί ο άσχετος χρήστης. Ο ανασφαλής χρήστης. Σε αυτόν τον χρήστη δεν του είναι αρκετό μία ελεύθερη διανομή. Τι να την κάνει; Πως να την χρησιμοποιήσει; Πως να απεγκαταστήσει το προηγούμενο λειτουργικό; Πως θα κάνει dual boot; Πως να την εγκαταστήσει; Γιατί να μπει σε αυτή την διαδικασία;
θα του ήταν όμως πολύ χρήσιμο αν είχε όλο το πακέτο δηλ. υπολογιστή με την διανομή του. Έτσι θα μπουν στο παιχνίδι όλοι αυτοί οι ανασφαλείς χρήστες, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα το διαδώσουν.
Αλλιώς εάν θέλουμε το Linux να το χρησιμοποιούν οι λίγοι καλοί και ψαγμένοι, θα πρέπει να περιμένουμε χρόνια για το ποθούμενο και μια ζωή θα γκρινιάζουμε!
Αυτό το "μια χαρά" είναι πολλές φορές πειρατικά αντίγραφα τα οποία μετά απο λίγο γεμίζουν ιούς και κακόβουλο λογισμικό γενικότερα, χάνουν δεδομένα και συνήθως σέρνονται αφού πρέπει οι ιδιοκτήτες να αγοράζουν και Anti- Virus προγράμματα κλπ. Κινδυνέουν και με ένα γερό πρόστιμο αν ελεγχθούν για τη γνησιότητα τους.
Αν τώρα το λογισμικό αγοράστηκε νόμιμα ανεβάζουν τα λειτουργικά έξοδα τις επιχείρησης τους και φυσικά ισχύουν και τα παραπάνω για ιούς κλπ. Προσωπικά πιστεύω πως αν μια επιχείρηση δεν χρειάζεται κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα (πχ cad) δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιεί Windows.
Kαλά σε αυτό +φωνώ αλλα αν συνηθήσεις σε κάτι δύσκολο το αποχορήζεσε
Δύο από τα προτερήματα τα linux, μιας και αναφέρθηκες στο θέμα ήταν:
Η συμβατότητα προς τα πίσω στο hardware και στα αρχεία.
Το γεγονός ότι μπορούσε να αναστήσει και παλιά μηχανήματα για να σταματήσουν οι συνεχείς αναβαθμίσεις στο hardware.
Το πως φτάσαμε να έχουμε διανομές που δεν τρέχουν σε παλιά μηχανήματα και για πιο λόγο αυτό έχει γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, είναι κάτι που δεν κατάλαβα ούτε και πρόκειται να καταλάβω..
Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες εδώ. Όντως ο κόσμος μας δουλεύει με το νόμο της αδράνειας. Συνεχιζει να κάνει κάτι απλώς από ευκολία και συνήθεια.
Επίσης, συμφωνώ και αυτό που λες για το χρήμα. Αν υπάρχει ένας λόγος που συμπαθώ το Ubuntu είναι γιατί κάνει μια αξιοπρεπή προσπάθεια (φυσικά υπάρχουν και διαφωνίες, αλλά μην τα θέλουμε όλα δικά μας) για να βάλει το Linux στο desktop και για να το κάνεια αυτό έχει δώσει χρήματα. Τα δωρεάν CD/DVD που έστελνε σε όλον τον κόσμο κάποιος τα πλήρωνε, όπως επίσης πληρώνει προγραμματιστές για το Gnome και σχεδιαστές για σωστό και ομοιόμορφο artwork.
Αυτό με τις "κοινότητες" και το άλλο για την προώθηση σε δημόσιο,σχολεία κλπ τώρα είναι άλλο θέμα. Αφενός οι ελληνικές κοινότητες έχουν φτάσει στο σημείο να διώχνουν κόσμο, γιατί επιτρέπουν στον καθένα καλαμοκαβαλάρη να λέει τη μαλακία του (τελευταίο κρούσμα και σε εμάς με τον κύριο Zenwalk) και δεν κοιτάζουν να εκπαιδεύσουν τους νέους χρήστες, αντίθετα να τους προσφέρουν έτοιμες λύσεις. Αφετέρου πιστεύω πια ότι η "προώθηση του Linux" σε κρίσιμους τομείς μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση.
Αφού ο Δημήτρης μιλά για πολιτική βούληση έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα της Ιταλίας αλλά και της Ισπανίας: http://www.ubuntu.com/products/casestudies/Andalusia-deploys-220000-Ubuntu-desktops-in-schools-throughout-the-region 220.000 υπολογιστές στα σχολεία της Ανδαλουσίας θα τρέχουν μια διανομή που βασίζεται στο Ubutu.
Ναί, ἀλλὰ ἐδῶ εἶναι ELLADA. Ἤ, ὅπως λέει κι ὁ Ἐγγονόπουλος (καὶ ἐπικροτεῖ ὁ Σαββόπουλος), «ἐδῶ εἶναι Μπαλκάνια, δὲν εἶναι παῖξε-γέλασε». Το παιχνίδι μὲ τὶς μίζες καὶ τὰ λαδώματα δὲν τέλειωσε ἀκόμα, ὡς φαίνεται... Γιατί, δὲν φτάνει ποὺ εἶναι ἄσχετοι καὶ τεχνολογικὰ ἀναλφάβητοι, εἶναι καὶ ἐπιρρεπεῖς στὸ προαναφερθέν σπόρ!
Θα σε παρακαλούσα να σταματήσεις να γράφεις πολυτονικά γιατί όπως ανέφερα και σε ένα άλλο ποστ που σου διόρθωσα, ο editor δεν υποστηρίζει αυτό τον τύπο γραφής.
Εκτός αν πιστέυεις ότι τα κινέζικα που δημοσιεύονται μετά είναι ευανάγνωστα και έτσι θα μπορέσουμε και εμείς οι υπόλοιποι να διαβάσουμε αυτά που θέλεις να μας πεις.
Υ.Γ. Δεν είμαι κατά της πολυτονικής γραφής αν κάποιος την κατέχει, αλλά εφόσον υπάρχει τεχνικό πρόβλημα τότε πιστεύω ότι είναι πιο σοφό να προσαρμοζόμαστε στις περιστάσεις από το να μην μπορούμε να πούμε καν αυτό που θέλουμε.. Δεν βρίσκεις ;; :)
Σε εμένα μια χαρά φαίνονται...
Και εγώ τα διαβάζω κανονικότατα.
Τὴ σήμερον ἡμέραν, ὅλες οἱ πλατφόρμες (ἀκόμα καὶ τὰ Windows!!!) ὑποστηρίζουν κωδικοποίηση UTF-8 και διαθέτουν γραμματοσειρὲς μὲ πολυτονικὰ ἑλληνικά (ἡ ἁπλούστερη εἶναι ἡ Palatino Linotype, τὴν ὁποία συνιστοῦν σχεδὸν ἅπαντες, προκειμένου νὰ διαβάζεται ἀπὸ Win, Mac καὶ Linux ἀπροβλημάτιστα).
Μοῦ εἶναι ἀδιανόητο νὰ ὑπάρχουν χιλιάδες ἑλληνιστὲς «ἐκεῖ στὴν ξένη» ποὺ γράφουν πολυτονικὰ κι ἐμεῖς ἐδῶ νὰ ἐπικαλούμαστε «τεχνικὸ πρόβλημα»:
...αλλά εφόσον υπάρχει τεχνικό πρόβλημα τότε πιστεύω ότι είναι πιο σοφό να
προσαρμοζόμαστε στις περιστάσεις από το να μην μπορούμε να πούμε καν
αυτό που θέλουμε.
Ἄκρως φιλικὰ καὶ χωρὶς καμμία διάθεση flame. Ἄλλωστε σὲ «παρακολουθῶ» χρόνια τώρα στὸ ELF καὶ στὸ Linux Inside, ἐπειδὴ σὲ πολλὰ θέματα συμπλέουμε :) καὶ δὲν θὰ ἤθελα μὲ τίποτα νὰ «τσακωθοῦμε» ἄνευ λόγου καὶ αἰτίας!
Αγαπητέ cyrus.monk, σταμάτα να γράφεις κανονικά!!! Τι θες, να χιονίσει? :D
Marlene, μια χαρα υποστηριζεται τεχνικα η χρηση πολυτονικου απο τη πλατφορμα του linuxinside - και με UTF8 και μια ταπεινη Dejavu Sans σε icecat ολα δειχνουν μια χαρα. Ποιον browser χρησιμοποιεις ?
Opera ..Εγώ πάντως τα βλέπω έτσι.
http://www.imagetoo.com/images/screenkzk.png