Η εταιρεία Oracle με μια κίνηση που αιφνιδίασε αρκετούς, δήλωσε πως δωρίζει τη σουίτα γραφείου OpenOffice.org, στο Apache Foundation. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Luke Kowalski, δήλωσε πως η απόφαση αυτή είναι μέρος της δέσμεσης τους απέναντι στις κοινότητες του ανοικτού λογισμικού. Ο Jim Jagielski, πρόεδρος του Apache Foundation, καλωσόρισε την κίνηση και δέχτηκε την προσφορά της Oracle. Θετικά σχόλια όμως υπήρξαν και απο την πλευρά του Document Foundation, το οποίο είναι υπεύθυνο για το LibreOffice. Απο ότι φαίνεται απο τη μεριά του TDF υπάρχει η πρόθεση για συζήτηση με το ίδρυμα Apache, με σκοπό τη συγχώνευση των δύο project.
Δώσε αστέρια!
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Μπράβο τους. Αν δεν ήταν ήδη ανοικτού κώδικα το OpenOffice, θα λέγαμε ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες δωρεές κώδικα που έχουν γίνει ποτέ. Μόνο που το OpenOffice ήταν ανοικτό και έχει γίνει fork ως libreoffice.
Θέλω να πω ότι ουσιαστικά η Oracle το πετάει γιατί δεν τους ενδιαφέρει. Το να γίνει συγχώνευση ξανά με το LibreOffice, δεν ξέρω τι νόημα θα είχε. Εκτός κι αν η ομάδα του LibreOffice θεωρεί πιο καλό «όνομα» το OpenOffice και θα ήθελε να συνεχίσει έτσι.
Πάντως, να πω και την αμαρτία μου, με προβληματίζει που μια μεγάλη εταιρεία με χιλιάδες πελάτες όπως η Oracle δεν θεωρεί ένα προϊόν όπως το OpenOffice άξιο για να συνεχίσει να το υποστηρίζει.
Πιστεύω ότι το θεωρεί άξιο για να το υποστηρίζει και ότι θα το ήθελε πολύ. Βλέπουμε όμως κάποιες παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη τους οι επιχειρήσεις. Όλες αυτές οι ώρες εργασίας που χρειάζεται το προϊόν δεν φέρνουν άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για την εταιρεία (χρήματα στα ταμεία). Τόσο μεγάλο κόστος είναι δύσκολο να καλυφθεί από μια επιχείρηση. Υπολόγισε συνεπώς το κέρδος της έναντι της ζημίας και αποφάσισε ότι οικονομικά αδυνατεί να το κάνει.
Και εδώ βλέπουμε το μεγαλείο και την προσφορά του ελεύθερου λογισμικού, των κοινοτήτων που το στηρίζουν και κυρίως όσων συνεισφέρουν εθελοντικά στην ανάπτυξή του. Εάν δεν υπήρχαν θα βρισκόμασταν στην παλαιολιθική εποχή των υπολογιστών. Με λίγες μεγάλες επιχειρήσεις να γιγαντώνονται και να πουλούν πανάκριβα προϊόντα χαμηλής ποιότητας (το έχουμε ζήσει). Με όλους εμάς να είμαστε όμηροί τους και να πληρώνουμε αδρά για απλές εφαρμογές. Η προσφορά του Ελ/Λακ είναι τεράστια στον παγκόσμιο πολιτισμό και στην ανάπτυξη!
Ας μην είχε βγεί το libreoffice και βλέπαμε αν εγκατέλειπε το openoffice η oracle. Απλά είδε ότι δε θα είχε κέρδη από τους "πελάτες" του ΕΛΛΑΚ αφού θα στέφονταν στο fork και το παράτησε σαν "δώρο". Ίδια ιστορία με τον firefox και τον iceweasel. Ίσως μάλιστα αυτό το σκηνικό στην περίπτωση του thunderbird, να έγινε και η αιτία που έχασε την προτοκαθεδρία από το evolution, έστω και αν δεν την έχασε από το fork του τον icedove.
Προσωπικά θεωρω καλύτερο το LibreOffice να συνεχίσει ως έχει και να μην αλλάξει όνομα.
Αν συγχωνευθούν κάτω από το όνομα του OpenOffice, η Oracle θα παρουσιάζει το προϊόν το προϊόν που επι της ουσίας ξεφορτώθηκε, ως το δώρο της στην κοινότητα ελεύθερου λογισμικού.
Καλό είναι φίλε μου οι δυνάμεις να ενώνονται για να παρουσιάζεται και αξιόλογο έργο και όχι να διασπόνται και μοιραία να αντιμάχονται. Η ισχύς εν τη ενώσι, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Τη διάσπαση προσπαθεί (μάταια μέχρι στιγμής νομίζω) να την προκαλέσει η IBM, η οποία είναι πρακτικά η μόνη που οφελείται από το να μπει το OO.o κάτω από Apache License (για να μπορεί να παίρνει τον κώδικα for free για το proprietary προϊόν της Lotus Symphony χωρίς να δίνει τίποτα πίσω στην κοινότητα).
Το καλύτερο θα ήταν να αφήσει επιτέλους το ASF το OOo να πεθάνει με την ησυχία του. Στην αρχή είχα την εντύπωση ότι θα άξιζε τουλάχιστον να παραχωρήσει το ASF το trademark του ονόματος στο TDF, αλλά πλέον πιστεύω ότι ούτε αυτό δεν αξίζει τόσο, γιατί αφενός δεν μπορείς να το πεις καν OpenOffice (είναι trademark αλλουνού) με αποτέλεσμα να χρειάζονται "καραγκιοζιές" τύπου OpenOffice.org και αφετέρου έχει συνδεθεί στις συνειδήσεις των περισσότερων με το slogan "πιο αργό και από την καθυστέρηση".
Αυτό και ως προς τις διαδικασίες και την ατέλειωτη γραφειοκρατία του και ως προς την απόδοσή του σε χρόνο εκτέλεσης. Αντίθετα ήδη το LibreOffice δείχνει το τι συμβαίνει σε ένα project όταν αναπτύσσεται με το παλιό καλό και δοκιμασμένο μοντέλο της ανοιχτής κοινότητας: Γρηγορότερη ενσωμάτωση βελτιώσεων και bugfixes, γρηγορότερα releases, γρηγορότερο build time, γρηγορότερο runtime.
Τη στιγμή που δεν έχουμε ούτε καν *δει* ακόμα το τι ακριβώς κώδικα δώρησε η Oracle στο ASF (και αν μπορεί να κάνει καν build κάποιο binary από αυτό το τερατώδες πράγμα), το LibreOffice ήδη έχει 2 releases να "τρέχουν": το 3.4.0 (με ενσωματωμένη υποστήριξη για ελληνική αρίθμηση σε λίστες και κεφάλαια χάρις στη δουλειά του Διομήδη Σπινέλλη και του υποφαινόμενου) και το 3.3.3 που είναι στη φάση των release candidates.
RIP OO.o, ζήτω το LibreOffice :) :) :)
+1. Και μπράβο για τη συνεισφορά σου, Παντελή.
Το θέμα είναι αν το Document Foundation θα έχει στο μέλλον κάποια εμπράγματη υποστηρίξη από διάφορες εταιρείες (RedHat, κλπ). Η ανοιχτή κοινότητα είναι πολύ καλή, αλλά χρειάζονται και κάποιοι πόροι για να αναπτυχθεί στο βάθος του χρόνου κάτι τόσο μεγάλο όσο το LibreOffice. Δεν συμφωνείς;
Πάντως θα είναι πολύ κρίμα να βαλτώσει αυτό το project, μια και ακόμα και στην καθ' υμάς φαιδρά πορτοκαλέα έχουν αρχίσει πολλές εταιρείες να το γυρνάνε σε OpenOffice αρνούμενες να πληρώσουν τον «φόρο» σε γνωστή αμερικάνικη εταιρεία - ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θιγουμε... :P
Να θυμόμαστε πάντα κάτι πολύ βασικό:
ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ 1 ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ, 1 ΑΝΤΙ-ΑΝΤΙΜΕΤΡΟ !!!!
ΑΠΛΑ!
Είναι δεδομένο ότι οι εταιρείες πίσω από τις διανομές (Redhat, Novell, Canonical) καθώς και άλλες εταιρείες που ασχολούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με office software (http://www.documentfoundation.org/supporters/) συνεισφέρουν ήδη και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στο LibreOffice. Ίσα-ίσα, που το τωρινό σύστημα λόγω μεγάλου diversity είναι πολύ πιο βιώσιμο από το προηγούμενο που στηριζόταν στον τυρανικό έλεγχο της Stardivision.
Το development του LibreOffice αυτή τη στιγμή τρέχει πιο γρήγορα από ότι του OpenOffice και γίνεται τεράστια δουλειά στο παρασκήνιο αυτή τη στιγμή την οποία οι χρήστες ακόμα δεν μπορούν να δουν (ή βλέπουν απλά ως βελτιωμένο χρόνο εκκίνησης) αλλά που γρήγορα θα μετατραπεί σε καινούργια features.
Εν ολίγοις: Το LibreOffice συγκεντρώνει όλους τους προγραμματιστές (οι περισσότεροι έμμισθοι) που συνεισέφεραν σημαντικά patches στο OpenOffice εκτός StarDivision. Οι 30 μηχανικοί της IBM όλα τα χρόνια συνεισέφεραν όλα κι όλα 2-3 "codedumps" τα οποία δεν έχουν καν ακόμα προσαρμοστεί όλα στις καινούργιες εκδόσεις του OpenOffice (γιατί ο κώδικας που "δωρίστηκε" ήταν για αρχαίες εκδόσεις). Οι προγραμματιστές της StarDivision έχουν βγει αυτή τη στιγμή από το παιχνίδι (τους απέλυσε η Oracle) και αν υπάρχουν εταιρείες που θα μπορούσαν να προσλάβουν κάποιους από αυτούς, αυτές είναι οι εταιρείες που στηρίζουν το LibreOffice (π.χ., Redhat ή Google). 'Αρα δεν μπορώ να δω από πού και ως πού το LibreOffice θα "βαλτώσει".
Ούτε κι εγώ θέλω ή πιστεύω ότι θα βαλτώσει αν οι εταιρείες που αναφέρονται ως υποστηρικτές κάνουν αυτό που πρέπει. Πρόσεξε όμως ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο τι λέει κάποιος και στο τι πράττει. Χωρίς καλό σπονσοράρισμα, το βλέπω δύσκολο να εξελιχθεί όπως του πρέπει.
Επίσης, με την προσφορά του OpenOffice στο AF από την Oracle ξεκινά ένα παράλληλο παιχνίδι με τις άδειες χρήσης, που είναι σημαντικό ζήτημα για εταιρείες όπως η IBM που επαναχρησιμοποιούσαν τον κώδικα του OOo σε δικά τους projects (ισχύει π.χ. ότι ο κώδικας του LibreOffice δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται στο OpenOffice λόγω της permissive άδειας Apache;).
Αυτή τη στιγμή το LibreOffice αποτελεί ήδη μέρος όλων των μεγάλων διανομών. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν δε θέλουν μόλις μπει σε LTS release θα πρέπει να πληρώνουν κόσμο να το συντηρεί. Επίσης, αυτό είναι που θέλουν και οι προγραμματιστές. Γιατί να τα χαλάσουν με τους προγραμματιστές τους χωρίς λόγο;
Όσο για το τι λέει κανείς και τι πράττει νομίζω αν κοιτάξεις την πληθώρα των commits από τη στιγμή του fork και μετά, το τι πράττει η κοινότητα του LO φαίνεται. Αυτός που λέει μόνο λόγια μέχρι στιγμής χωρίς να πράττει τίποτα είναι η IBM (το συγκεκριμμένο τμήμα, όχι όλη η εταιρεία, να το ξεκαθαρίσω).
Αυτό όμως που στην τελική μετράει σε ένα open source project είναι αν εγώ π.χ., ο random user δω ένα bug που ενοχλεί εμένα ή το αφεντικό μου, ή αν κάποιος μου πει "πάρε το X ποσό να φτιάξεις αυτό το bug", στο LO έχω την αυτοπεποίθηση ότι μπορώ να το κάνω και να ενσωματωθεί και το patch. Στο OpenOffice δεν την έχω (και ούτε και θέλω να το ξαναδώ στα μάτια μου). Αυτό και μόνο κάνει ολόκληρη τη διαφορά πιστεύω, δες στο Linux Kernel το ποσοστό των commits που είναι από individual contributors.
IANAL αλλά η ASL είναι συμβατή με την LGPLv3 από ότι γνωρίζω με την έννοια ότι αν κάτι υπάρχει που να αξίζει στο ASF-OO.org αυτό μπορεί να ενσωματωθεί (με κάποιο κόπο λόγω diversity στο codebase) και στο LO χωρίς πρόβλημα νομικό. Το αντίθετο είναι που δε γίνεται.
Η IBM λειτούργησε τσίπικα, ακριβώς σαν τον πρωταγωνιστή του τραγουδιού των Ημισκουμπρίων "Ο Θάνατος Του Εμποράκου". Ο pkt μ'έχει καλύψει απόλυτα - μη μασάτε από τις μεγαλόστομες δηλώσεις. Ούτε η IBM ούτε η Oracle πιστεύουν στο ανοιχτό λογισμικό. Μην ξεχνάτε και τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Stallman στο Linux Format πριν λίγους μήνες.