Παραθέτω το εξής που διάβασα σήμερα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ....
"Σε μια κίνηση που χτυπά την καρδιά του λογισμικού ανοικτού κώδικα, FOSS, και στη προσπάθεια του "σταυροφόρου" του GNU Richard Stallman, η SourceForge μπλοκάρει την πρόσβαση από τις χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι καινούρια τακτική καθώς οι χρήστες από τις χώρες αυτές από το 2008 μπορούσαν μόνο να πλοηγούνται στις σελίδες της SourceForge και όχι στα αποθετήρια του κώδικα των διάφορων project. Μπορούσαν να κατεβάσουν αλλά όχι να συνεισφέρουν σε projects. Από τον ορισμό του λογισμικού ανοικτού κώδικα υπάρχουν οι εξής δυο παράγραφοι
5. Καμία διάκριση ενάντια σε Πρόσωπα ή Ομάδες Η άδεια χρήσης δεν πρέπει να κάνει καμία διακριση ενάντια σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή ομάδα προσώπων.
6. Καμία διάκριση ενάντια σε Πεδία Χρήσης (Fields of Endeavor) Η άδεια χρήσης δεν πρέπει να περιορίζει οποιονδήποτε από το να κάνει χρήση του προγράμματος σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο χρήσης. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να περιορίζει ένα πρόγραμμα από το να χρησιμοποιηθεί σε μια επιχείρηση, ή από το να χρησιμοποιηθεί από γενετική έρευνα. Σε κάθε περίπτωση ζημιωμένο βγαίνει το λογισμικό ανοικτού κώδικα ενώ γεννούνται ερωτήματα όπως «Τι θα κάνει η SourceForge αν η κυβέρνηση των Η.Π.Α. αξιώσουν το μπλοκάρισμα και άλλων χωρών»;
Πρέπει να αναφερθεί ότι η SourceFourge υπάκουσε στους νόμους που ισχύουν στις Η.Π.Α. ώστε να προχωρήσει σε αυτή την απαγόρευση. Στην ίδια κίνηση έχει προχωρήσει και η Google απαγορεύοντας στους χρήστες από τις χώρες αυτές να έχουν πρόσβαση στο Google Code."
Πηγή http://www.insomnia.gr/forum/showpost.php?p=3143250&postcount=1
Δώσε αστέρια!
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Και που εισαι ακομη...τετοια περιστατικα και μεθοδοι υπηρχαν ,υπαρχουν και θα επιταθουν στο μελλον...για να μην εχει αυταπατες η κοινοτητα ελευθερου λογισμικου για το που παει το πραγμα.Μην νομιζουμε οτι και καλα επειδη η κοινοτητα δημιουργει το ελευθερο λογισμικο με γνωμονα την ελευθερια και το συμφερον των πολιτων το συστημα και οι νταβατζηδες του θα πουν-α τι ωραιο πραγμα,ασ το υιοθετισουμε-τουναντιον..οσο περναει ο καιρος ο πολεμος θα γινεται ολοενα και ποιο αγριος...να θυμηθω το ζητημα των πατεντων και την συνεχιζομενη με νυχια και δοντια προσπαθεια εφαρμογης και στην Ευρωπη? τη συμφωνια της google με την κινεζικη κυβερνηση? τη μη δυνατοτητα επιλογης λειτουργικου-σε πρακτικο επιπεδο-με την διαθεση υπολογιστων που εχουν προεγκατεστημενο ΟS? την αυξανομενη διαθεση οχι μονο κλειστου λογισμικου αλλα κλειστων υπολογιστικων συστηματων σε επιπεδο hardware οπου η δυνατοτητα αυτοδιαθεσης του χρηστη ειναι μηδαμινη-βλεπε apple ipad itune ibooke aplle storeκλπ...το συστημα δεν ενδιαφερεται για το οφελος και τις αναγκες του πολιτη που ζει στον πλανητη γη αλλα χρονια τωρα δημιουργει και κατευθυνει τις αναγκες μας -δεν χρειαζεται να εχετε αποψη για το τι θελετε ουτε πρεπει να σκεφτεσθε,η εταιρια ξερει πριν απο σας για σας-με τελικο σκοπο το κερδος και ακομα χειροτερα τον ελεγχο του μυαλου μας,των πραξεων ,και της συνειδησης μας....
Σωστός και συμφωνώ μαζί σου. Οι εταιρίες σκέφτονται μόνο το κέρδος τους και πως να δημιουργούν νέες ανάγκες στους καταναλωτές τους.
Ο μόνος τρόπος να ξεφύγεις από αυτό είναι να καλύπτεις μόνος σου τις ανάγκες σου, ή να μην έχεις ανάγκες. Τώρα που το σκέφτομαι αυτό το δεύτερο είναι και η καλύτερη λύση. Έχω καταλήξει στην πεποίθηση ότι το 90 % από αυτά που νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε θα μπορούσαμε να μην τα χρησιμοποιούμε καθόλου και να περνάμε το ίδιο καλά.
Σκεφτόμουν τις προάλλες ότι όταν ήμασταν πιτσιρίκια, εκεί κάπου στα 70-80s - ναι είμαι μία παλιόγρια .. σκάστε μη πείτε λέξη- δεν είχαμε τίποτα από αυτά που έχουμε τώρα. Οι υπολογιστές ήταν κάτι το ανήκουστο, τα κινητά επιστημονική φαντασία, λογισμικά, λειτουργικά και τέτοιες αηδίες δνε πέρναγαν καν από το κεφάλι μας, καμιά φορά δεν είχαμε και τηλέφωνο... Από άλλα gudgets τίποτα.
Πως την βγάζαμε τότε. Δεν επικοινωνούσαμε με τους φίλους μας; Δεν κάναμε τις δουλειές μας; Δεν πηγαίναμε όπου θέλαμε;
Νομίζω ότι έχεις δίκιο αλλά ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε τις εταιρίες για αυτά που κάνουν αλλά τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Για την google π.χ.. Δεν την χέζετε λέω εγώ; Ένα ψαχτίρι έχει όλη η υφήλιος;;; Ή την source forge;; Ενα αποθετήριο έχει όλη η υφήλιος;
*******
Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.
Τελικά (πρέπει να έφαγαν πολύ κράξιμο) μόλις άλλαξε πολιτική η sourceforge.
Η πλήρης ανακοίνωση βρίσκεται εδώ:
Some good news: SourceForge removes blanket blocking
Το ρεζουμέ είναι ότι τώρα πια είναι στο χέρι των project admins να κάνουν ότι θέλουν.
Προστέθηκε λοιπόν μια έξτρα επιλογή στα project admin -> project settings ονόματι "export controls".
ΠΡΟΣΟΧΗ: Έχει ως προεπιλογή το κατωτέρω:
Αν κάποιος έχει δικό του project στη sourceforge (και επιθυμεί) θα πρέπει να το αλλάξει σε: