Το Ubuntu 11.04 μπορεί να κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες ημέρες όμως η ανάπτυξη της νέας έκδοσης έχει ήδη ξεκινήσει. Στο Oneiric Ocelot αναμένονται μεγάλες αλλαγές που ήδη έχουν προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις. Ας τις δούμε όμως αναλυτικά:
- Υπάρχουν σκέψεις για την αντικατάσταση του Mozilla Firefox απο τον Chromium ως default browser
- Τη θέση του email client Evolution θα την πάρει ο Mozilla Thunderbird
- Θα αφαιρεθεί η εφαρμογή Computer Janitor η οποία είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στους χρήστες
- Το LibreOffice ενδέχεται να μην είναι προεγκατεστημένο αλλά να υπάρχει μια συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας η οποία θα επιτρέπει την εγκατάσταση του
- Πιθανόν να αφαιρεθεί o movie editor PiTiVi και να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο πρόγραμμα
- Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή είναι η πιθανή αντικατάσταση του login manager Gdm με τον μινιμαλιστικό LightDM. Με βάση τo LaunchPad (blueprints) μια τέτοια κίνηση θα είχε πολλά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι πως ενώ προσφέρουν τις ίδιες σχεδόν λειτουργίες, ο LightDM έχει μόλις 5000 γραμμές κώδικά έναντι των 50000 του Gdm. Επίσης, με τον LightDM δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση του Gnome session κάτι που κάνει την εφαρμογή ελκυστική και για τα άλλα μέλη της οικογένεια Ubuntu. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον απο το Lubuntu αλλά ακόμα και απο το Kubuntu.
Δώσε αστέρια!
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Καταρχήν, να πω κάτι για το όνομα του Ubuntu 11.10 που ψαξα λίγο;
To ocelot είναι το όνομα ενός είδους λεοπάρδαλης-νάνου: φανταστείτε μια γάτα με τα χρώματα μιας λεοπάρδαλης. Σύμφωνα με τη wikipedia αυτές οι σαρκοβόρες γατούλες είναι νυχτερινά τυπάκια, και αρκούντως τεμπέλικα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τώρα για τις αλλαγές:
- δεν βρίσκω λόγο να πάνε προς τον Chrome. Δεν λέω, καλός και γρήγορος (σε Javascript) ο Chrome αλλά ο Firefox εξακολουθεί να είναι κορυφή σε πολλά πράγματα.
- Για το evolution, στη θέση τους θα αφαιρούσα κάθε email client. Τι να το κάνεις στην εποχή του webmail; Αν πάλι θες να κρατάς τα emails σου τοπικά, ε εγκατέστησε από το διαχειριστή πακέτων όποια εφαρμογή θες. Και υπάρχουν πολλές όχι μόνο το Thunderbird.
- Για το Janitor δεν εκφέρω γνώμη. Δεν μου έχει φανεί ποτέ χρήσιμο όμως.
- Η αφαίρεση του LibreOffice, πιθανώς αναπόφευκτη επειδή το υπόλοιπο σύστημα έχει αρχίσει να βαραίνει επικίνδυνα για να χωρέσει στα 700ΜΒ, θα είναι κακή επιλογή. Είναι καλό να έχεις μια καλή σουίτα εφαρμογών γραφείου στο LiveCD.
- Για το login manager, θα ωφελήσει τα «ξαδελφάκια» του Ubuntu. Νομίζω όμως ότι το Kubuntu έχει τον KDM.
Για τον Wayland τι λένε;
Για το Wayland δεν έχω βρει σχεδόν τίποτα. Επίσης είναι πιθανό να απομακρυνθεί εντελώς το Synaptic απο το cd και να υπάρχει μόνο το "Κέντρο Λογισμικού". Αναφέρεται οτι θα έχουν και το Gnome 3 αλλά θα είναι default το Unity.
Όσοι θέλουν να δουν μια Live επίδειξη του LightDM μπορούν να πάνε εδώ. Ότι απασχολεί τους developers για τις λειτουργίες του εδώ. Σαν απαίτηση όπως θα δείτε στο δεύτερο link, είναι η συνεργασία του LightDM με το Wayland αλλά έχει χαρακτηριστεί σαν future.
Ακούω εδώ και κάμποσο καιρό για την απομάκρυνση του Synaptic,μακάρι να μην γίνει κάτι τέτοιο γιατί σίγουρα μπορώ να τον ξαναπεράσω με ενα κλικ, αλλά οι νέοι χρήστες δεν θα μάθουν καν οτι υπάρχει κάτι τέτοιο!
Epoxi tou webmail? oxi da... den yparxei feature parity oson afora to usability. Nai to gmail einai kalo, alla den plisiazei tin amesotita tou native email client. Alloste to gmail dinei IMAP access, opote de xreiazetai kan na xasei kapoios to pleonektima tou na exei accessible ta email tou apo pantou kratontas ta mono locally an ayto den einai epithimito.
Αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν web mail είναι πολύ χρήσιμος ένας email client ακόμα και για back up. Πρόσφατα πολλοί χρήστες έχασαν όλα τα email τους σε gmail accounts. Και απο δωρεάν υπηρεσία δεν νομίζω πως μπορείς να ζητήσεις αποζημίωση ή επαναφορά.
Πως φαίνεται ότι είσαι ...δεινόσαυρος! :) Αμέσως να μιλήσεις για usability και feature parity.
OK, δεν προσφέρουν τα ίδια, και συμφωνώ για το IMAP, το privacy κλπ αλλά να θυμίσω ότι η πλειοψηφία δεν ξέρει καν τι ειναι το power button;
Κακά τα ψέματα. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, στο web θα γίνονται σχεδόν όλα. Απλοϊκά μέχρι αηδίας.
Κι αν για τα λίγα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να έχουμε desktop εφαρμογές, νομίζω ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ακούν σε 10 χρόνια για την εποχή που όλα έτρεχαν local και θα αναρωτιούνται: «τι εννοεί ο ποιητής;» όπως ακριβώς σήμερα προσπαθώ να εξηγήσω στην ανιψιά μου ότι λίγα χρόνια πριν τα τηλέφωνα δούλευαν με καρούλι που το γύριζες για να σχηματίσεις αριθμούς. :P
Κανένα δε ξέρω που να χρησιμοποιεί e-mail client. Δε βλέπω το λόγο να υπάρχει.
Εγώ δεν εγκαταλείπω τις εφαρμογές μου !! :P Θα τις υπερασπιστώ μέχρι τελικής πτώσεως!
Όλοι ξέρουν ότι τα Ubuntu δεν είναι πρώτα σε ανάπτυξη και ούτε προσφέρουν τόσο πολύ στον πυρήνα!!!
Το Fedora-15 μόλις ένα μήνα μετά έχει LLVM, openGL page fliping και άλλα καλούδια!!!
O Linus Torvalds δεν είχε δηλώσει πως χρησιμοποιεί Fedora;
Keep it simple, stupid. Αυτό εφαρμόζει η Canonical στο ubuntu με το unity, για να είναι πιό προσβάσιμο σε άπειρους χρήστες που φοράνε τις παρωπίδες της micro$oft.
Den einai aparaitito na doulevoume oloi me ton idio tropo. Eimai pepeismenos oti kai se 20 xronia ego tha xrisimopoio native local mail client. To an oi perisoteroi xrisimopoioun web mail den me epireazei.