Καλησπέρα.
Δυστυχώς είμαι λάτρης του Linux (και συγκεκριμένα του fedora) άλλα υπάρχουν 2 πράγματα που δεν μπορώ (ή δεν μπορούσα) να κάνω. Έτσι στράφηκα αναγκαστικά στο κλειστό λογισμικό τον τελευταίο χρόνο. Αυτά τα 2 είναι τα εξής:
- Ερασιτεχνική Μουσική (Reason - http://www.propellerheads.se/)
- Ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που το θέλω στη δουλειά μου (http://www.lindo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Ite…)
το οποίο έχει βγει για Linux άλλα η εταιρία που συνεργάζομαι το έχει αγοράσει για windows.
H ερώτηση μου είναι η εξής:
Πως μπορώ να κάνω τα παραπάνω καταργώντας το κλειστό λογισμικό; Μπορώ μέσα απο virtualization να τρέχω τα παραπάνω προγράμματα. Αν χρειαστεί μπορώ να αγοράσω το VMWare, ή να αναβαθμίσω τον υπολογιστή μου (Athlon 64 με 2GB RAM)
Το Lingo εγκαθιστά κάποια dll libraries τα οποία καλώ εγώ μέσω JNI (όταν γράφω σε Java, π.χ.) ώστε να τρέξει ο server. Αυτό το λέω γιατί θα μπορούσα να έχω σαν guest OS τα windows όπου θα τρέχω LAMP+Lingo API+Eclipse και στο Linux να τρέχω τους clients+eclipse. Άλλα θα μπορώ να τρέχω client-server εφαρμογές μέσα απο sockets μεταξύ του guest OS και του Host OS?
Να σημειώσω πως για την ερασιτεχνική μουσική χρησιμοποιώ ένα midi keyboard της E-MU (Xboard 61) και μαι εξωτερική USB κάρτα ήχου της Roland (Edirol UA20). Αν χρειαστεί μπορώ να πουλήσω τον παραπάνω εξοπλισμό για κάποιον που συνεργάζεται με το Linux.
Συγνώμη για την ακατάσχετη πολυλογία μου άλλα είμαι πραγματικά μπλοκαρισμένος.
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Για το πρώτο θέμα ένα μόνο εχω να σου πώ.
http://ardour.org/
Είναι και open-source.
Επειδή το θέμα έχει συζητηθεί, απο οτι κατάλαβα έχεις απορρίψει το Linux για τα μουσικά θέματα (δεν σε κατηγορώ, και εγώ μια απο τα ίδια).
Οπότε για το VirtualBox (την κλειστή έκδοση που είναι και τζάμπα) ή το VMWare, δυο-τρία πραγματα θα σε απασχολήσουν, με βάση τα όσα ξέρω και έχω δουλέψει σε VirtualBox. Το πόσο δυνατό και καινούριο επεξεργαστή έχεις (πες μας ποιόν), το latency που θα έχεις λόγω των όποιων emulations γίνονται στις USB, και το κατα πόσον ο πυρήνας του host (του linux στην προκειμένη) θα την παλαίψει με τόσο δυνατά προγράμματα στον guest, και με το απαιτούμενο χαμηλό latency. Στους drivers δεν θα έχεις πρόβλημα νομίζω(???), αφού και τα δυο είναι USB.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να το δοκιμάσεις στην πράξη κάπου, να δεις αν δουλεύει καλά ή να πεί κάποιος που έχει κάνει κάτι αντίστοιχο. Δυστυχώς δεν έχω κάρτα USB να τσεκάρω, και για την PCI κάρτα που έχω κάνει emulation σε soundblaster (θέλω αρκετό καιρό τώρα να δοκιμάσω το ίδιο πράγμα κι εγώ).
Για το δεύτερο απλά δεν ξέρω τίποτα.
Edirol UA20, ε; Κάποτε το ζαχάρωνα αυτό, αλλά τελικά δεν έκανα την κίνηση. Είναι καλό; Από περιέργεια ρωτάω.
Πάντως αλλαγή η κάρτα ήχου σου δεν χρειάζεται. Απ'ότι βλέπω, υποστηρίζεται μια χαρά στο Linux.
Ως προς το πρώτο, θα επαναλάβω ένα από αυτά που είπε ο Teddy: latency... Μου ακούγεται πολύ δύσκολο να πετύχεις σοβαρή απόκριση στον ήχο μέσα από ένα τέτοιο επίπεδο "προσομοίωσης", όπως το virtualization.
Ως προς το δεύτερο, ούτε εγώ έχω ιδέα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν καταπληκτικά προγράμματα στο ελεύθερο λογισμικό για γραμμικό (κ μη) προγραμματισμό. Αν δεν πρέπει ΝΤΕ κ καλά να χρησιμοποιήσεις το εν λόγω εργαλείο, τότε είμαι βέβαιος ότι υπάρχει σωτηρία. Αν πράγματι μπορείς να διαλέξεις τα εργαλεία σου, τότε το ψάχνουμε κ παραπέρα να βρούμε κάτι.
-- gnu_labis
Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!
Ευχαριστώ για τις απαντησεις. Ναι όντως την Edirol την είδε μια χαρά το Ubuntu που δοκιμάζω απο χθες. Δεν την αγόρασα την είχα κερδίσει σε κάποιο μουσικό διαγωνισμό παλιότερα. Απο τότε έχουν βγει πολύ καλύτερες στην ίδια σειρά. Έχω όμως κάποια προβλήματα τα οποία αναφέρω εδώ www.linuxinsider.gr/
όσον αφορά το Lindo, η εταιρία λέει οτι παίζει σε Linux (αν και δεν έχω δοκιμάσει να δω πόσο εύκολη είναι η εγκατάσταση) απλά η εταιρία που συνεργάζομαι το έχει αγοράσει για windows και δυστυχώς όλα τα μοντέλα που φτιάχνει είναι για αυτό πρόγραμμα.
Απλά ρωτάω αν μπορώ να κάνω Client - Server εφαρμογή μεταξύ Linux και Windows όταν το Linux είναι ο Host και τα Windows είναι το guest περιβάλλον στο ίδιο PC. Η επικοινωνία client-server γίνεται μέσω απλών TCP Sockets/Ports.
Ubuntu 9.04 64bit, AMD Athlon 64 3200+, 2GB Ram, nVidia 8600GT
Λοιπόν, επειδή το θέμα ενδιαφέρει:
Δοκίμασα να δουλέψω VirtualBox με ASIO εφαρμογές (Cubase κτλ).
Το σύστημά μου είναι Αthlon 2x στα 2500Mhz, 4 GΒ ram εκ των οποίων τα 2 δόθηκαν στα Windows, και χρησιμοποίησα μια Lexicon Alpha (usb). Επίσης απο πλευράς software/λειτουργικού χρησιμοπίησα το Virtualbox 3.02 με πυρήνα τον 2.30-79 rt timing (realtime πυρήνας κοινώς) ενώ η όλη δοκιμή έγινε με το standalone VST το Nostalgia της Ζero-G . Έτρεχα χωρίς 3D επιταχνυνση λόγω πυρήνα, ενω antivirus/firewall και σχετικά προγράμματα των windows ήταν κλειστά.
Εντυπώσεις:
Απο latency δεν τα πήγαμε καλά, το καλύτερο που έπιασα χωρίς σκρατσάκια ήταν γύρω στα 20ms, ενώ στα 10 άκουγα μόνο σκρατσάκια. Επίσης δεν δούλεψε καθόλου καλά με το ASIO4All, είχα κοψίματα στον ήχο ανεξάρτητα απο το buffer. Εκτός απο ASIO τίποτε άλλο δεν έπαιξε απο την κάρτα ικανοποιητικά, όλα είχαν κοψίματα, και επίσης το όλο στήσιμο ήταν ασταθές, όταν έπαιζα με το buffer μου κόλλησε καμια-δυο φορές με μπλέ οθόνη.
Συμπέρασμα:
Αν δεν σας ενδιαφέρει και τόσο το latency και δεν το σκαλίζετε απο εκεί και πέρα νομίζω οτι μπορείτε να δοκιμάσετε την αλλαγή. Αν όμως σαν ενδιαφέρει απλά το ξεχνάτε και κάνετε κανονική εγκατάσταση. Η ίδια κάρτα, με το ίδιο πρόγραμμα δούλεψε στο laptop (P4 στα 2,8 με 512 μνήμη) με 10ms latency απροβλημάτιστα.
Σημειώσεις-Παρατηρήσεις:
Μιλάμε για πρώτες εντυπώσεις, δεν δούλεψα cubase με 30-40 tracks και άλλα τόσα VST, ούτε στο VirtualBox ούτε στο laptop. Επίσης έχω ένα μικρό ενδοιασμό για τον πυρήνα που χρησιμοποίησα, αν κάνει γι'αυτή τη δουλειά, και επίσης γενικά μου ήταν προβληματικός και στην χρήση ως linux desktop, πχ γενικά ήταν αργός. Θα το δοκιμάσω και με άλλους πυρήνες να δούμε (απο αύριο)