Πάντα με γοήτευαν τα περίεργα πράγματα. Όσα δεν είχαν την γενική αποδοχή ή δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα ή "εμπορικά".
Αυτό ήταν το πρώτο έναυσμα για να περάσω από τα Windows στο Linux. Λειτουργικό σύστημα για λίγους, με κάποιες δυσκολίες, αλλά ελπιδοφόρο. Και κάποια χρόνια αργότερα, δικαιώθηκα για την επιλογή μου. Το Linux έγινε δημοφιλές σε πολύ κόσμο, δεν πήρε μεν (ακόμα τουλάχιστον) την πρωτοκαθεδρία από τα εμπορικά "παράθυρα", αλλά, σίγουρα δεν είναι άγνωστο ακόμα και στους φανατικούς οπαδούς της Microsoft.
Πριν από 2 περίπου χρόνια, τυχαία έπεσα σ' ένα screenshot που έδειχνε περιβάλλον Debian, αλλά κάπως πρωτόγονο. Υπέθεσα ότι ίσως ήταν κάποιος μινιμαλιστικός διαχειριστής παραθύρων. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι ήταν ΚDE! Διαβάζοντας το κείμενο που συνόδευε την φωτογραφία, είδα ότι αναφερόταν σ' έναν διαφορετικό Unix πυρήνα με το όνομα Hurd.
Κατέβασα το iso αρχείο που βρήκα στο διαδίκτυο, ως "Debian GNU/Hurd", το έβαλα στο PC μου γεμάτος περιέργεια και λαχτάρα για το τι θα δω, αλλά δεν μπούταρε ποτέ! Έκτοτε, έκανα και άλλες προσπάθειες (κατά καιρούς), όλες άκαρπες.
Πρόσφατα, ασχολήθηκα και πάλι με το αντικείμενο. Έγραψα σε CD ένα iso Arch Hurd, ένα CTK Arch Hurd, ένα Debian Hurd, από τα οποία μόνο το δεύτερο μπούταρε σ' ένα παλιό μου laptop, αλλά δυστυχώς, από το site του Arch Hurd είναι off-line ο Οδηγός Εγκατάστασης.
Κατέβασα τελικά ένα DVD του Debian Hurd, βασισμένο στο Sid, το οποίο με έβγαλε στην κλασσική Debian εγκατάσταση. Κατάφερα να ολοκληρώσω την διαδικασία και τελικά βρέθηκα στο Hurd Terminal, το οποίο με οδήγησε σε γραφικό περιβάλλον Openbox με την εντολή
startx
Στη συνέχεια, πέρασα Fluxbox, κάποιες άλλες εφαρμογές, το GIMP και ανακάλυψα ότι τα πακέτα του Synaptic είναι κατά ένα 75% συμβατά με τον hurd kernel. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία των συντελεστών του project.
Εκτός από το Openbox υπάρχει και περιβάλλον Window Maker. Δεν κατάφερα να περάσω Enlightenment ακόμα!
Το internet δούλεψε κανονικά από την αρχή, αντίθετα δεν υπάρχει ακόμα υποστήριξη για USB, οπότε βολεύτηκα με το touchpad του laptop, αντί για το ποντίκι. Δεν μπόρεσα να διαπιστώσω αν υποστηρίζεται ο flash, αφού δεν βρίσκει πακέτο για εγκατάσταση.
Συμπερασμα: Το Hurd έχει ελλείψεις, αλλά είναι ιδιαίτερα συμπαθητικό και θα συνεχίσω να το κρατάω στο δεύτερο laptop μου, αναμένοντας περαιτέρω εξέλιξή του.
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε
Σχόλια
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά το hurd είναι κάτι σαν το Linux και κάνει τα πρώτα του βήματα;
Ακριβώς! Είναι όμως ...παλαιότερο από το Linux! Όσο παράξενο κι αν φαίνεται αυτό.
Άραγε πόσες διανομές από αυτό έχουν φτιαχτεί;
Παλαιότερα είχε γίνει μια προσπάθεια για Gentoo έκδοση, αλλά εγκαταλείφθηκε. Αυτή τη στιγμή, δύο διανομές το αναπτύσσουν: Το Debian και το Arch.
Τότε για να είναι τόσο λίγες οι διανομές μάλλον δε θα είναι τόσο καλό όσο το linux ή οι άδειες θα είναι πιο κλειστές.
Όπως είπαμε, για πολλά χρόνια, η ανάπτυξή του πήγαινε με ρυθμούς σαλιγκαριού. Δεν είναι θέμα καλύτερο-χειρότερο. Εξάλλου, το Hurd ξεκίνησε από τον ίδιο τον Richard Stallman. Διάβασε εδώ το ιστορικό:
http://www.gnu.org/software/hurd/history.html
Όταν φθάσει στο επίπεδο ανάπτυξης του Linux, πιστεύω ότι θα είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τους χρήστες Unix συστημάτων, όπως είναι και το BSD.
Ναι, αλλά τι το παραπάνω προσφέρει; Γιατί να το επιλέξει κάποιος για να φτιάξει διανομή.
Βασικά ήταν η πρώτη προσπάθεια ν' αναπτυχθεί ένας εξελιγμένος GNU πυρήνας, πριν το Linux. Θεωρητικά, δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω απ' ό,τι -για παράδειγμα- το BSD: Μια εναλλακτική επιλογή, όπως ανέφερα και πιο πάνω. Όποιος θέλει να πειραματιστεί, μπορεί να το δοκιμάσει. Και τρέχει σε παλιούς υπολογιστές, τη στιγμή που διανομές όπως το Ubuntu και άλλες δημοφιλείς, έχουν "βαρύνει" αρκετά...