To FOSSCOMM 2011 διοργανώθηκε στην Πάτρα στις 7 – 8 Μαϊου από το Patras Linux User Group (PLUG) και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής (Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών/ Υπολογιστικό Κέντρο) του Πανεπιστημίου Πατρών. Ένα πετυχημένο συνέδριο με τους διοργανωτές και όχι μόνο να παίζουν κύριο ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή του. Στο συνέδριο υπήρχαν εκτός από πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, πολλά παράλληλα events (booths από κοινότητες και projects, παράλληλες ομιλίες, workshops) και live streaming.
Η ελληνική κοινότητα openSUSE έδωσε σύσσωμη το παρών σε αυτό το διήμερο συνέδριο στην Πάτρα. Εκεί μπορέσαμε να βρεθούμε από κοντά με ανθρώπους άλλων κοινοτήτων, να γνωρίσουμε καινούργια άτομα, να συζητήσουμε και να προωθήσουμε το ΕΛ/ΛΑΚ.
Η κοινότητα και τις δύο μέρες του συνεδρίου συμμετείχε με ομιλίες και παράλληλα events:
Σάββατο 7 Μαΐου,
- Ομιλία από το Bruno Friedmann, για τo openSUSE project και το μέλλον του.
- Ομιλία από το Γιώργο Κούτσικο, όπου παρουσίασε το Enlightenment Project.
- Ομιλία από τον Κώστα Κουδάρα όπου παρουσίασε την Ελληνική κοινότητα openSUSE τις δράσεις τις, τα project με τα οποία ασχολείται καθώς και με τα events που έχει διοργανώσει.
- Ομιλία από τον Γιώργο Μπράτσο, για τη κυκλοφορία του openSUSE 11.4 τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που φέρνει η διανομή.
- Ομιλία από τον Αθανάσιο-Ηλία Ρουσινόπουλο για ένα subproject του openSUSE, το openSUSE Medical το οποίο περιέχει εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται από τον κλάδο της ιατρικής.
- Παρουσίαση από τον Ευστάθιο Ιωσηφίδη για την Ελληνική κοινότητα Gnome αλλά και την κυκλοφορία του Gnome 3 τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες του.
Lighting Talks από μέλη της κοινότητας openSUSE για τα υπο-project με τα οποία ασχολούμαστε τα μέλη της αλλά και διάφορα πράγματα που κάνουμε όλα τα μέλη της κοινότητας.
- Εισαγωγή στο YaST (Ευστάθιος Αγραπίδης),
- Προσθαφαίρεση λογισμικού στο openSUSE (Αθανάσιος – Ηλίας Ρουσινόπουλος),
- Weekly News – The Greek way(Ευστάθιος Αγραπίδης),
- Evergreen Project (Γιώργος Τσιαπαλιώκας),
- Tumbleweed Project (Γιώργος Μπράτσος),
- KDE Akokandi (Αντώνης Τσιαπαλιώκας),
- Οδηγίες προς ναυτιλομένους, χρήση κοινοτικών εργαλείων του openSUSE (Ευστάθιος Ιωσηφίδης).
Κυριακή 8 Μαΐου,
- Ομιλία από τον Ευστάθιο Αγραπίδη για την επαναστατική πλατφόρμα του OBS που λύνει το πρόβλημα του πακεταρίσματος.
- Ομιλία από τον Ευστάθιο Ιωσηφίδη για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια διανομή openSUSE στα μέτρα μας με το εργαλείο του SUSE Studio.
- Workshop από τον Ευστάθιο Αγραπίδη για τη δημιουργία deb και rpm πακέτων με το OBS.
Το booth που είχε η κοινότητα openSUSE ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην διοργάνωση καθώς εκτός από dvd, αφίσες,, flyer, cheatseats κτλ., φιλοξενούσαμε και το booth της Ελληνικής κοινότητας Gnome, του Enlightenment Project αλλά και των καταπληκτικών ανθρώπων των κοινοτήτων που ήταν εκεί για να βοηθήσουν και να προωθήσουν τα αγαπημένα τους project και γενικότερα το ΕΛ/ΛΑΚ.
Το Σάββατο το βράδυ η κοινότητα openSUSE έκανε ένα Release party για τη διανομή openSUSE 11.4 στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Το party πέτυχε το σκοπό του γιατί εκτός τη τούρτα που φάγαμε και τις μπύρες που ήπιαμε ήρθαμε πιο κοντά με ανθρώπους άλλων κοινοτήτων όπως αυτή του ubuntu, slackware, gentoo, FreeBSD και το os-arena. Πάνω που τελείωνε η βραδυά στο χώρο εμφανίστηκαν και οι άνθρωποι της Red Hat με τους οποίους μοιραζόμασταν την ίδια στέγη (ξενοδοχείο). :P
Η διημερίδα τελείωσε με το αποχαιρετιστήριο μήνυμα από τους διοργανωτές του Fosscomm τους οποίους ευχαριστούμε για την υπέροχη διοργάνωση παρ' όλο τις ατυχίες της δεύτερης μέρας που μας άφησαν χωρίς ρεύμα και wifi ίντερνετ στο μεγαλύτερο μέρος της.
Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στο group μας στο facebook.
Τις παρουσιάσεις θα τις βρείτε στο site του fosscomm.
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε