Το Slackel είναι μια διανομή που βασίζεται στο Salix και στο Slackware. Αναπτύσσεται απο τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Τζέμο, ο οποίος συμμετέχει και στο Salix. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Δημήτρης μας μιλά για το Slackel, το Salix, την εκπαίδευση στην Ελλάδα σε σχέση με το Linux, ενώ παράλληλα ζητά και τη βοήθεια μας για το Artwork της διανομής.
Δημήτρη γεια σου. Πες μας λίγα πράγματα για εσένα αλλά και για τον καιρό στο Αγρίνιο :)
Γεια σου Διονύση. Ναι είμαι από το Αγρίνιο. Είμαι καθηγητής (ηλεκτρολόγος μηχανικός) στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου όπου διδάσκω ηλεκτρολογικά μαθήματα. Είμαι και μπαμπάς, έχω δυο γιους. Το Αγρίνιο είναι μια επαρχιακή πόλη 100.000, η μεγαλύτερη του νομού και έχει πολλή υγρασία και τις τελευταίες μέρες τσουχτερό κρύο. Υπάρχει ελάχιστο πράσινο μέσα στην πόλη αλλά ο νομός έχει φυσικές ομορφιές, πολλές λίμνες και ποτάμια και παρουσιάζει εναλλαγές τοπίου. Και έχουμε και ωραία ουζερί με καλό μεζέ και κρασί. Ότι πρέπει για καλή παρέα. Αν συνοδεύεται και από μπουζουκάκι και μπαγλαμαδάκι τότε μιλάμε για το τέλειο σκηνικό.
Γιατί επέλεξες το Slackware σαν βάση και όχι κάποια άλλη διανομή;
Επειδή είναι σταθερό, ταχύτατο και απλό. Απλά δουλεύει, δεν σε “κρεμάει”. Και επειδή στο Slackware εσύ είσαι το αφεντικό και όχι το λειτουργικό.
Να υποθέσουμε πως χρησιμοποιείς το Slackel και σαν εκπαιδευτικό εργαλείο; Παλαιότερα υπήρχε και το Slackel-Edu.
Δεν το χρησιμοποιώ στο σχολείο επειδή δεν διδάσκω πληροφορική, είναι εκτός αντικειμένου ειδικότητας. Το Slackel χρησιμοποιούνταν για τη διδασκαλία του μαθήματος UNIX στο ΙΕΚ Αγρινίου από εκπαιδευτές που δίδασκαν εκεί.Το Slackel-Edu χρησιμοποιήθηκε επίσης από δασκάλους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια όμως σταμάτησε η ανάπτυξή του. Σήμερα δεν γνωρίζω αν χρησιμοποιείται και που.
Εκτός από το Slackel έχεις και ένα portal για εκπαιδευτικούς. Το tetradio.gr. Θα μας μιλήσεις λίγο για αυτό; Ελπίζω ο server να μην τρέχει σε ΝΤ...
Το tetradio.gr είναι μια εκπαιδευτική πύλη που έγινε για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Να υποβάλουν άρθρα ή ανακοινώσεις, να συμμετέχουν σε συζητήσεις, να στέλνουν προσωπικά μηνύματα, να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις. O νονός, αφού δική του ιδέα είναι το όνομα, είναι το άλλο ήμισυ του tetradio.gr. O φίλος και συνάδελφος Βασίλης Τζουμάκας, καθηγητής επιστήμης πληροφορικής στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου, που έφτιαξε και το theme. To αναπτύξαμε μαζί με το Βασίλη, προσθέτοντας επί πλέον κώδικα php, με το xoops.
Το tetradio.gr έτρεχε για 3 ολόκληρα χρόνια σε ένα ταπεινό pc 386 PII με 384 ΜΒ μνήμη και 10GB σκληρό δίσκο,με δυναμικό ip, σε slackel 1.0. (Slackware 10.2) Ήταν συνεχώς online, εκτός από ελάχιστες φορές που είχε διακοπές η ΔΕΗ. Αποδείχτηκε στην πράξη η σταθερότητα του Slackware. To tetradio.gr τώρα τρέχει σε server στην Αμερική, σε CloudLinux μια ειδική έκδοση του Centos.
Υπάρχουν μαθητές σου που χρησιμοποιούν το Slackel;
Φέτος όχι. Παλιότερα ναι.
Αυτοί που δεν χρησιμοποιούν το Slackel, πέρασαν την τάξη;
Επειδή είναι η πλειοψηφία θα έπρεπε να κοπεί όλη η τάξη. :-) Αλλά είναι καλά παιδιά και πέρασαν όλοι.
Τελικά θα δούμε ποτέ το linux στα σχολεία; Μήπως τώρα με την οικονομική κρίση οι συνθήκες είναι καταλληλότερες;Πώς βλέπεις γενικότερα το θέμα Ελλάδα, Linux και εκπαίδευση;
Το Linux υπάρχει στα εργαστήρια πληροφορικής. Αλλά το αν διδάσκεται επαφίεται στον κάθε εκπαιδευτικό. Δεν είναι θέμα οικονομικής κρίσης είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Το υπουργείο πρέπει να ενσωματώσει τη διδασκαλία του Linux και γενικότερα του ανοικτού ελεύθερου λογισμικού στο αναλυτικό πρόγραμμα.
Όταν μαθητές έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με Η/Υ που έχει μόνο Linux, χωρίς να ξέρουν τι είναι λειτουργικό σύστημα, απλά κάνουν κλικ με το ποντίκι και ζωγραφίζουν, παίζουν παιχνίδια, βλέπουν εκπαιδευτικά video, ακούνε μουσική, πληκτρολογούν κείμενα, σερφάρουν με την αλεπού της φωτιάς, ότι δηλαδή κάνει ο καθημερινός απλός χρήστης και δεν έχουν κανένα πρόβλημα τότε δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη μη χρήση του Linux. Και όταν τους ρωτήσεις αργότερα όταν έρχονται σε επαφή και με τα windows, γιατί προτιμούν το Linux, απαντούν επειδή είναι γρήγορο και δεν κολλάει. Η πρώτη επαφή με το λειτουργικό παίζει μεγάλο ρόλο. Μετά ο χρήστης συνηθίζει και δεν αλλάζει εύκολα λειτουργικό. Τα laptop και τα pc έρχονται με εγκατεστημένα τα windows. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Αν γινόσουν για ένα χρόνο o Patrick Volkerding τι θα άλλαζες στο Slackware;
Δύσκολη ερώτηση. Χρειάζεται σκέψη..... Θα πρόσθετα τουλάχιστον τα γραφικά εργαλεία διαχείρισης του Salix και επίλυση εξαρτήσεων. Αλλά αυτή είναι προσωπική επιλογή και άλλοι χρήστες του Slackware θα διαφωνήσουν... Άσε το Slackware όπως είναι...
Φέτος το Slackel μας έδωσε αρκετές εκπλήξεις με πολλές διαφορετικές εκδόσεις. Εκτός από τις αναβαθμίσεις στο KDE, διαθέτεις και iso που τρέχει σε testing.
Το Slackel ξεκίνησε το 2005, όταν ρύθμισα το Slackware όπως το ήθελα. Κατόπιν με τα Linux Live Scripts, έγινε LiveCD, ώστε σε μερικά λεπτά να το εγκαθιστώ και να έχω ένα έτοιμο πλήρως εξελληνισμένο και ρυθμισμένο Slackware. Με επιπλέον προγράμματα που δεν περιέχονταν σε αυτό. Π.Χ. Openoffice, προρυθμισμένο mail server, apache server. Τότε το Slackel ήταν και desktop και server. Και ήταν και είναι πλήρως συμβατό με το Slackware. Και μετά βγήκε προς τα έξω μήπως τυχόν και φανεί χρήσιμο και σε άλλους. Βγήκαν αρκετές εκδόσεις και κυκλοφόρησαν και εκδόσεις εκπαιδευτικές (Slackel-Edu).
Το Slackel σταμάτησε να αναπτύσσεται για περίπου τρία χρόνια. Ο λόγος; Είχα κουραστεί. Δεν τράβαγε η ομάδα που λένε. Τότε ανακάλυψα το Salix. Μου άρεσε η πλήρης συμβατότητα με το Slackware, η φιλοσοφία του, πλήρως ανοικτό, ο κώδικας ελεύθερος σε όλους. Αργότερα γνωρίσθηκα με το Γιώργο Βλαχάβα με τα άλλα μέλη της ομάδας και μου άρεσαν σαν άνθρωποι και ο τρόπος που συνεργάζονταν. Ξαφνικά μου ξαναήρθε η όρεξη. Το Salix δεν είχε έκδοση KDE. Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω τo Salix KDE. Και κάποια στιγμή βγήκε η πρώτη έκδοση. Μετά έγινε και η live έκδοση και έτσι ξαναξεκίνησε και το Slackel.
Το Slackel βασίζεται στο Slackware αλλά και στο Salix αφού χρησιμοποιεί τα εργαλεία του Salix.
Το Salix ακολουθεί την σταθερή έκδοση του Slackware. To Slackel ακολουθεί την τρέχουσα (testing) έκδοση του Slackware αλλά και την πρόσφατη κάθε φορά έκδοση του KDE. Υπάρχει έκδοση εγκατάστασης (32 και 64 bit) και έκδοση Livedvd (32 και 64 bit). Όταν κυκλοφορήσει η νέα σταθερή έκδοση του Slackware και επομένως και το Salix KDE, η πολλή δουλειά θα έχει γίνει.
Το Slackel έχει repositories με επίλυση εξαρτήσεων της τρέχουσας έκδοσης του Slackware, των τελευταίων εκδόσεων KDE, μεταγλωτισμένο Livekernel 2.6.38.7 για την live έκδοση και πακέτα που δεν περιέχονται στο Slackware. Αυτά μπορούν να εγκατασταθούν με το gslapt/slapt-get.
Από το Salix έχουμε κάποιο νέο; Προχωρά η συνεργασία του slapt-get και του sourcery;
Δεν γνωρίζω. O Γιώργος έχει κάνει θαυμάσια δουλειά με το sourcery και συνεχώς το βελτιώνει. Αλλά και με τα υπόλοιπα εργαλεία και γενικότερα με το Salix.
Αληθεύει ότι ο Γιώργος ο Βλαχάβας αποφάσισε να ασχοληθεί με το Salix αφού είδε το Slackel;
Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι το Slackel έγινε αφορμή ώστε να ασχοληθεί ο Γιώργος Βλαχάβας με τις slackware- based διανομές και να προκύψει το Salix μια υπέροχη διανομή με όμορφο και καλαίσθητο artwork, εύχρηστα γραφικά εργαλεία διαχείρισης, με επίλυση εξαρτήσεων και πολλά άλλα χρήσιμα πακέτα που δεν περιέχονται στο Slackware. Έμεινα έκπληκτος όταν το έγραψε ο Γιώργος στο forum.
Αν θυμάμαι καλά πριν λίγο καιρό μου είχες αναφέρει πως θα σε ενδιέφερε να σε βοηθήσει κάποιος με το Artwork της διανομής. Ισχύει ακόμα;
Δυστυχώς στα γραφικά δεν έχω καθόλου ταλέντο. Οπότε κάθε βοήθεια δεκτή.
Και γιατί να προτιμήσουμε το Slackel και όχι το ίδιο το Slackware;
Αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει την τρέχουσα έκδοση του Slackware και την πρόσφατη έκδοση του KDE. Αλλά δεν ξέρει ή δεν έχει χρόνο να αφιερώσει για να το ρυθμίσει. Να διαχειρίζεται εύκολα το σύστημά του, να εγκαθιστά και να αναβαθμίζει προγράμματα μαζί με τις εξαρτήσεις τους και να έχει και ελληνικό περιβάλλον τότε μπορεί να δοκιμάσει το Slackel.
Ποια ερώτηση θα έπρεπε να σου κάνω και την παρέλειψα;
Δεν ξέρω αν παρέλειψες να με ρωτήσεις κάτι. Απλά να πω τελειώνοντας ότι, το να δουλεύεις μόνος κάποια στιγμή καταντάει κουραστικό. Όταν δουλεύεις μαζί με άλλους, κάνεις καλή παρέα, περνάς καλά, μαθαίνεις περισσότερα και διασκεδάζεις κιόλας.
- Συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να σχολιάσετε