Το Garuda KDE Dr460nized είναι η πιο cool διανομή Linux

editor | Τρί, 12/05/2023 - 16:53 | 6'

Υπάρχουν διανομές Linux που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση και την «αίσθηση» της επιφάνειας εργασίας. Μια τέτοια διανομή προέρχεται από τους προγραμματιστές του Garuda Linux, ένα λειτουργικό σύστημα γενικής χρήσης βασισμένο στο Arch Linux. Παρόλο που έχει μια βάση Arch, το Garuda είναι αρκετά εύκολο στη χρήση. Με μια έκδοση που μπορεί ο καθένας να κατεβάσει, την Dr460nized (ή "dragonized") η οποία χρησιμοποιεί την επιφάνεια εργασίας KDE Plasma για να παρουσιάσει στους χρήστες μια διεπαφή που μοιάζει ακριβώς όπως θα μπορούσατε να φανταστείτε. Είναι όμορφο, εύχρηστο, αξιόπιστο, ασφαλές και έτοιμο να γίνει το λειτουργικό σας σύστημα.

Βασίζεται στο Arch

Το  Garuda βασίζεται στο Arch Linux, χωρίς να είναι περίπλοκο (όπως πολλές διανομές που βασίζονται στο Arch), αφού διαθέτει φιλικές προς το χρήστη γραφικές εφαρμογές για όλες τις δουλειές. Και όπως το Arch, είναι κι αυτό rolling release.

Η καλή μέρα φαίνεται από τον Calamares installer που είναι πολύ εύκολος στη χρήση και γρήγορος στη δουλειά του.

Garuda Linux installer

Οπως διαπιστώνουμε, το Garuda έχει το BTRFS ως default filesystem, με συμπίεση zstd. Δηλαδή σε ένα desktop σύστημα, έχετε τα προηγμένα χαρακτηριστικά fault tolerance ενός Copy-on-Write (CoW) συστήματος αρχείων, με αυτόματα snapshots...

Ο δράκος είναι παντού

terminal

Αν σας αρέσει η εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας, θα χαρείτε να μάθετε ότι το θέμα με τον δράκο βρίσκεται σε ολόκληρη την επιφάνεια εργασίας. Κάθε εφαρμογή, κάθε γραμματοσειρά, κάθε χρώμα… όλα μαζί δημιουργούν ένα πανέμορφο αποτέλεσμα. Και δε χρειάζεται απαραίτητα να είστε θαυμαστές των δράκων για να αγαπήσετε αυτό το look. Έχει όλα όσα χρειάζεστε και τίποτα που δε θέλετε.

Ακολουθεί ένα δείγμα των εγκατεστημένων:

•    Dolphin - διαχειριστής αρχείων
•    FireDragon - Πρόγραμμα περιήγησης ιστού βασισμένο στον Firefox.
firedragon
•    GUI τείχους προστασίας
•    Garuda Assistant - για ρυθμίσεις συστήματος - από ενημερώσεις συστήματος μέχρι αυτόματα backup snapshots των ρυθμίσεων σας με το BTRFS και το Snapper.
assistant
•    Garuda Gamer - βοηθητικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού για παιχνίδια

garuda gamer
•    Kate - προηγμένος επεξεργαστής κειμένου
•    mpv - συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων
•    Okular - πρόγραμμα προβολής εγγράφων

Το Garuda περιλαμβάνει επίσης το Octopi, το οποίο είναι ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον για την εγκατάσταση λογισμικού. Με το Octopi, μπορείτε να εγκαταστήσετε άφθονο λογισμικό από το αποθετήριο Chaotic-AUR για να μετατρέψετε το λειτουργικό σύστημα σε έναν ολοκληρωμένο σταθμό εργασίας και παιχνιδιού. Θα βρείτε περίπου 2400 πακέτα λογισμικού. Δεν είναι και λίγα, ε;

Octopi

Το μόνο πράγμα που θα βρείτε να λείπει από το Garuda (μια σοβαρή ίσως παράλειψη) είναι το Flatpak, το οποίο διευκολύνει την εγκατάσταση από ένα τεράστιο αριθμό λογισμικού (ειδικά από ιδιόκτητες εφαρμογές όπως το Spotify και το Slack). Τα καλά νέα;  μπορείτε να εγκαταστήσετε το Flatpak μέσα από το Octopi!

Η απόδοσή του

Τρέξαμε το Garuda Dr460nized σε ένα VirtualBox VM με μόνο δύο πυρήνες CPU και 3GB μνήμης. Αυτό δεν είναι πολύ και στην πράξη η επιφάνεια εργασίας ήταν λίγο της... καθυστέρησης. Αυτό είναι κατανοητό, δεδομένης της μεγάλης προσπάθειας που καταβλήθηκε για την εμφάνιση και την αίσθηση της επιφάνειας εργασίας. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι το Garuda Dr460nized είναι αδέξιο και δυσκίνητο. Ακόμη και με τους περιορισμένους πόρους, το σύστημα έτρεχε αρκετά καλά. Η μόνη φορά που είδαμε ιδιαίτερη επιβράδυνση είναι κατά τη διάρκεια μιας αναβάθμισης ή εγκατάστασης λογισμικού.

Το Garuda Dr460nized είναι μια πολύ καλή διανομή Linux που μπορεί γρήγορα να γίνει το δικό σας πολύτιμο εργαλείο. Ακόμα και αν δε σας αρέσουν τα σκοτεινά θέματα επιφάνειας εργασίας, αυτή η συγκεκριμένη εκδοχή του KDE Plasma είναι αναμφισβήτητα ωραία.

Αν αυτό ακούγεται ένα λειτουργικό σύστημα που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε, κατεβάστε ένα ISO του Garuda Gr460nized, εγκαταστήστε το και υποκλιθείτε στη «μητέρα των δράκων»...

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)