OpenBSD 5.0

dsyrmalis | Τετ, 11/16/2011 - 22:57 | 3'

Αλλη μια έκδοση για το OpenBSD το οποίο ένα απο τα ασφαλέστερα λειτουργικά συστήματα της οικογένειας του Unix ή τύπου Unix. Όσοι επιθυμούν να το δοκιμάσουν καλό είναι να έχουν υπόψη τα παρακάτω:

  • Το OpenBSD δεν είναι για όλους ή τουλάχιστον δεν απευθύνεται σε αυτούς που δεν είναι διατεθιμένοι να διαβάσουν και να αφιερώσουν χρόνο. Δεν πρόκειται λοιπόν να βρείτε τη φιλικότητα του Ubuntu ή τον εγκαταστάτη του Fedora ή το Yast του OpenSUSE. Ας μην ξεχνάμε πως ο προσανατολισμός του είναι η ασφάλεια κυρίως σε επίπεδο server χωρίς να αποκλείεται φυσικά και η Desktop χρήση.
  • Τα συστήματα BSD είναι σε γενικές γραμμές πίσω σε σχέση με το Linux στην υποστήριξη συσκευών.
  • Το λογισμικό του είναι αρκετά πίσω σε εκδόσεις σε σχέση με το Linux αλλά ακόμα και το FreeBSD.
  • Οι εντολές στην κονσόλα σε κάποια σημεία διαφέρουν

Πιθανό είναι πάντως να το εκτιμήσουν οι νοσταλγοί του KDE 3.5 αλλά και όλοι όσοι επιμένουν στο Gnome 2.32. Απο browsers υπάρχουν οι Firefox 3.5, 3.6 και 5 όπως και ο Chromium 12. Σχετικά φρέσκια είναι η έκδοση της σουίτας γραφείου LibreOffice (3.4.1).  

Περισσότερα για τη νέα έκδοση, οδηγίες αλλά και διαθέσιμους servers για το κατέβασμα του θα βρούμε εδώ: http://openbsd.org/50.html

Κάποιες επιπλέον πληροφορίες μπορούμε να δούμε σε παλιότερη παρουσίαση μας εδώ.

Τελειώνοντας να σημειώσουμε πως λειτουργεί απροβλημάτιστα στο Virtual Box.

Ιστοσελίδα: http://www.openbsd.org/
Faq: http://www.openbsd.org/faq/
Λήψη: http://www.openbsd.org/ftp.html

*Η διανομή δεν έρχεται με προεγκατεστημένους επεξεργαστές κειμένου όπως ο Nano και θα χρειαστεί η γνώση κάποιων βασικών στον VI.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)