Partitions swap, home, /

geopip | Παρ, 11/11/2011 - 16:01 | 1' | 4

Θέλω να κάνω φρέσκια εγκατάσταση τα Fedora 16.  Κάθε φορά πριν βάλω την καινούργια φρέσκια διανομή κάνω backup το home  μου και συνεχίζω.

Εάν κάνω τρία partitions  swaphome/   

1) θα αποφύγω το backup του home μου κάνοντας φρεσκάρισμα μόνο του / ?
2) θα δουλεύει σωστά το σύστημα?
3)Πόσο χώρο θέλει περίπου το partition του /

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές το θέμα αυτό εδώ στο forum, και εάν ψάξεις θα βρεις διάφορες και εντελώς διαφορετικές απόψεις για τον τον τρόπο δημιουργίας των κατατμήσεων. Γενικά πάντως μπορούμε να πούμε ότι:

1) Κατηγορηματικά ΝΑΙ. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο δημιουργούμε ξεχωριστές κατατμήσεις για / και /home. Θα μπορείς να κάνεις format να εγκαθιστάς ξανά το λειτουργικό και οι ρυθμίσεις σου να σώζονται (μαζί με τα δεδομένα)
2) Θα δουλέυει άψογα. Στο linux όλες οι κατατμήσεις εντάσσονται στο σύστημα (δένδρο) αρχείων ως φάκελος, οπότε για το λειτουργικό η κατάτμησή σου είναι απλώς ένας ακόμη φάκελος με αρχεία. Μπορείς π.χ. να δημιουργήσεις ξεχωριστή κατάτμηση για κάθε υποφάκελο του /home (π.χ. Documents, Videos κ.τ.λ.) να ορίσεις να προσαρτώνται στον /home/ και δεν θα καταλαβαίνεις καν την διαφορά.
3) Εδώ τώρα οι απόψεις διίστανται. Οι περισσότερες διανομές λένε για ελάχιστο 5GB. Η απόψη μου είναι να δώσεις τουλάχιστον 10GB για να έχεις άπλετο χώρο.

Προσωπικά και ύστερα από πολλές δομικές, δημιουργώ μια κατάτμηση για το / και άλλη μια (ntfs για να προσπελάσεται και από τα Windows) με τα δεδομένα ανά φακέλους, όπως εμφανίζονται στο /home, την οποία προσαρτώ κάπου όπως /media/data. Μετά στον /home δημιουργώ symlinks προς τους φακέλους αυτούς, και ορίζω τις symlinks ως προκαθορισμένους φακέλους. Σε αυτό έχω καταλήξει από προσωπική εμπειρία, όταν διαπίστωσα ότι τις περισσότερες φορές που κατέληγα σε format ήταν όχι επειδή το λειτουργικό τα έπαιζε (βέβαια το έχω κάνει και αυτό κατά τον πρώτο καιρό των πειραμάτων, αλλά δεν έχει σημασία επί του παρόντος θέματος), αλλά επειδή το σύνολο των ρυθμίσεων δεν μου άρεσε, οπότε η ύπαρξη ολόκληρου του /home σε μία κατάτμηση δεν με απάλλασσε από τις ρυθμίσεις. Επίσης, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για το dual-boot, αφού οι ρυθμίσεις του λειτουργικό μένουν στην κατάτμηση με το λειτουργικό, αλλά τα πολυμέσα (που είναι κοινά) διαμοιράζονται. Βέβαια, αυτά είναι προσωπική προσέγγιση και μπορείς εσύ μετά από δοκιμές να καταλήξεις σε κάποιο άλλο σχήμα...

Το partition του / γινεται να το κανουμε resize; κ αν ναι πως; με gparted; καποιο tutorial; Ευχαριστω.

Ναι μπορείς και με το GPartEd, αλλά για να μπορέσεις πρέπει η κατάτμηση της οποίας το μέγεθος θέλεις να αλλάξεις να μην είναι προσαρτημένη, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει με την /. Οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα LiveCD που έχει το GPartEd και να κάνεις τις αλλαγές (Για το GPartEd: αφού επιλέξεις από την λίστα την κατάτμηση που θέλεις, πάς στο Menu >> Κατάτμηση >> Αλλαγή μεγέθους/μετακίνηση, και απλά δίνεις το νέο μέγεθος - μπορείς και με drag των ορίων στο γράφημα που εμφανίζει).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσο αξιόπιστο και να είναι το πρόγραμμα διαχείρισης κατατμήσεων, ΠΑΝΤΑ κρατάμε backup των δεδομένων μας πριν από κάθε μεταβολή!!

Ευχαριστω φιλε θα το δοκιμασω σε λιγο resize θα το κανω δηλαδη.
Να σαι καλα.